Kerroin jo muutamia päiviä sitten englantilaisen Giffords Circuksen sirkusleiristä. Nyt mennään sisälle telttaan katsomaan ohjelmaa. Teltta ei ole niitä kaikkein suurimpia. Sisään päästiin kahdesta oviaukosta. Minusta tuntui, että sen katto oli normaalia matalammalla, Yksittäisiä istuimia ei ollut, vaan pitkät leveät lankut. Niiden päällä oli kuitenkin mukavat pehmikkeet. Paikkoja ei ollut numeroitu. Katsomon ja maneesin välissä ei ollut aitiopaikkoja. Kaikkialla oli siistiä, eikä kulumia näkynyt missään.Ovilla sievät maneesitytöt tarkastivat pääsyliput.
Näytöksen nimi oli Carpa useilla huutomerkeillä. Ohjelmalehti oli A5 kokoinen ja 60-sivuinen. En tunne kovin hyvin nykysirkusta, mutta mielestäni tässä ohjelmassa oli loistavasti yhdistetty klassinen- ja nykysirkus. Maneesilla ei näkynyt juontajaa ja artistien numerot vaihtuivat ilman katkoja Meksikoon liittyvän tarinan puitteissa. Tavalla tai toisella esiintyjän nimi tuli kuitenkin ilmi, Harmittelin vain puutteellista englanninkielen taitoani. Kaikki esiintyjät olivat pukeutuneet meksikolaisen tyylin mukaisesti ja monet taiteilijat olivat näkyvilla läpi näytöksen ottaen osaa vuorossa olevan artistin numeroon enemmän tai vähemmän.
Orkesterissa oli seitsemän soittajaa, välillä enemmänkin. Musiikki oli kokoajan mukaansatempaavaa meksikolaisen tyyppistä.
Näytöksessä oli pari todellista työmyyrää. Toinen heistä oli Tweedy Clown. Hän on ollut Giffordilla yli 15 vuotta. Hän on todellinen monitoimiosaaja ja hallitsee useita eri soittimia. Tweedy on suosittu myös teattereissa, televisiossa ja elokuvissa. Siis oikea julkkis.
Toinen paljon näkyvillä ollut oli Adriana Duch Carvallo. Hän on meksikolainen ohjaaja ja näyttelijä, jolla on kokemusta ympäri maailman myös klovnina.
Donnertin sirkusperhe on lukuisasti edustettuna tässä näytöksessä. Ja hevosethan kuuluvat sirkukseen. Kahdella hevosella tehty numero oli taidokas kunnes . . . .
Kunnes maneesille ilmestyi Tweedy Clown. Silloin meni kaikki sekaisin. Tweedy halusi välttämättä hevosen selkään, mutta kun hän ei meinannut pysyä siellä.
The Jasters esitti kaksi numeroa: varsijousiammunta ja veitsenheitto. Varsinkin jälkimmäinen sisälsi hurjaa menoa. Näytöksessä herran nimi oli Padre Jacomo Milagro.
Tämä hiusriipunta on harvinaisempaa nähtävää. Kuubalaiset siskokset Daniela ja Isabella Munoz Landestoy tekivät monipuolisen numeron hiuksistaan riippumalla.
Donnertin sirkusperhe oli myös vaatteiden pikavaihdossa. Kuinkahan nopeasti tuo vaihto käy vaatekaupassa? Itselläni on kokemusta yli tunnista yhdessä kaupassa. Ja vaimo halusi sen jälkeen vielä toiseen kauppaan.
Gordon Marquez tulee monipuolisesta meksikolaisesta sirkussuvusta. Hän käyttää taiteilijanimeä El Mariachi. Kuvassa hän jongleeraa kahdella pikkupallolla suussaan.
Los Pachagueros tekee kaksi fantastista numeroa venäläisessä keinussa ja naruhypyssä. Molemmissa minulle useita ennennäkemättömiä variaatioita.
Randy Forgione Vega on neljännen polven sirkustaiteilija Espanjasta. Hänen perheelläään on oma sirkus espanjassa, jossa hän on harjoitellut pienestä asti. Eikä turhaan. Väkivahva, kova numero.
Uskonto oli vahvasti esillä tässä näytöksessä useassa kohtauksessa. Oli mielenkiintoista nähdä kuinka se sopeutettiin osin vakavasti ja kuitenkin huumoria siihen sisällettynä. Kulttuurimme taitavat olla kovin erilaisia. Suomessa ei taitaisi onnistua, että karun vakava asia tuotaisiin sirkukseen. Minä pidin siitä. Koko ohjelma oli mielestäni upea. Ensi kerralla puhun sirkusruuasta.
No comments:
Post a Comment