Tuesday 22 March 2022

1975–1987 • Sirkus Finlandia • Talvileiri • Winter quartier

Finlandian talvileiri Finbyssä.

Sirkus Finlandia lähti liikkeelle vuonna 1976. Kuusihenkinen Jernströmin perhe löysi perheelleen sopivan kodin ja talvileirin sirkukselleen Mustion kylän Ingvalsbyssä sijaitsevasta Nikun tilasta, jonne muutettiin Finbystä. Tilaa oli sopivasti eläimille ja ihmisille. Se oli hyvä tukikohta ja talvivarasto sekä työntekijöiden ja eläinten talviasunto. Nämä kuvat ovat sieltä - silloin kun kaikki oli hyvin.  

Wani-norsun koti oli myös Nikun tilalla. Vasemmalla pikkutyttö Maria Jernström ja Wanin hoitaja Nina Rönnberg vuonna 1982. Epävirallisten tietojen mukaan Wani (Vanni) syntyi vapaudessa vuonna 1973 ja asui 70-luvulla Jugoslaviassa.

Kylmänä talvi-iltana 13.1.1987 Jernströmien maailma romahti. Keittössä havaittiin kytevää paloa. Piti hälyttää palokunta paikalle. Mustion VPK ennätti ensin. Se ei pystynyt tekemään mitään, sillä paloauton hanat ja putket olivat yksinkertaisesti jäässä. Ensimmäiset vesisuihkut liekkeihin saatiin vasta kolmen vartin päästä Karjaan paloautosta, jonka omat pumput olivat myös jäässä. Paikalla oli lopulta Mustion ja Karjaan VPK.ien lisäksi Backgråndin ja Meltolan palokunnat. Jäljelle jäi vain kaksi savupiippua. Länsi-Uusimaa lehden mukaan palon myötä tuhoutui myös Sirkus Finlandian sirkusmuseota varten keräämä arvokas materiaali. Siis silloin jo oli Jernströmien mielessä sirkusmuseo, jota Calle Jernström Jr. tällä hetkellä kunnostaa vanhoihin Sisu-tehtaan tiloihin Karjaan rautatieaseman viereen. Ja kohta lähtee Sirkus Finlandia taas kiertueelleenkin Karjaalta.

Dressööri Pepino eli Josef Mrva harjoituttaa poneja Nikun harjoitusmaneesissa.

Finlandian julisteita harjoitusmaneesin seinällä vuonna 1982.

Anna, Wani ja Pepino harjoittelevat omaa numeroaan harjoitusmaneesilla 1982. Vuonna 1986 sirkusnorsujen käyttö kiellettiin Suomessa, ja seuraavaksi Wanin tie vei Liedon Zoolandiaan. Vanni siirrettiin syksyllä 2005 Ukrainaan EU:n määräykset täyttävään eläintarhaan. Vajaa vuosi siirron jälkeen Wani kuoli pitkään vaivanneen hammastulehduksen vuoksi.

Kommentit:


Taidanpa olla minä Ninan vieressä… 
Maria Jernström


.

1 comment:

Maria Jernström said...

Taidanpa olla minä Ninan vieressä… 😊