Saturday 11 December 2021

Talvitivoli ja talvisirkus • Winter Funfair and Winter Circus

Suomen Tivolin Talvitivoli jossain kaukana kenties 30-luvun lopulla. Vasemmalta Ulla Sariola, Toivo Sariola ja Nelli Kangasniemi eli Petronella tatuoitu nainen.

Eilen töksähti silmääni rajusti otsikko: TsigaBoom!-viihdetapahtuman avaus siirtyy vuodella eteenpäin eli 26.12.2022–8.1.2023. Harmi! Korona-pandemian nykytilanteen huomioonottaen se oli kuitenkin järkevä ratkaisu. Valtaosa yleisöstä olisi ollut kuitenkin sitä ikäluokkaa, joka nyt imee tautia itseensä kaikkein eniten. Pidetään siis hauskaa vuoden päästä. Talvitivoli ja talvisirkus ei ole mikään uusi keksintö. Ainahan niitä on ollut. Tosin vain paljon yksinkertaisimmissa olosuhteissa. Tässä pari kuvaa sellaisista vuosikymmenten takaa.

Samanlaiset teltat kuin edellisessä kuvassa. Lämmityskaminoiden piiput savuttivat jokaisen teltan kohdalla. Sisällä pyörivät ajolaitteet ja pelit, sirkustaiteilijoilla oli omat shownsa ja mahtui sinne telttaan norsukin.

Helsingin Hippodrom oli pitkään yksi suosituimmista tivoli- ja sirkusyrittäjien paikoista Helsingissä niin kesällä kuin talvellakin. Tämä kuva on vuodelta 1939 ja osoite oli silloin Turuntie 17. Myöhemmin se muutettiin Mannerheimintieksi. 

Tässä on kuva Hippodromista 10 vuotta myöhemmin. Vuonna 1949 se purettiin ja seuraavana vuonna paikalla seisoi komea Messuhallin laajennusosa eli B-halli.

Tivolit ja sirkukset jatkoivat sitten Messuhallissa  eli Töölön kisahallissa. Tässä kuvassa esiintyy neuvostoliittolainen sirkus noin vuonna 1961 Messuhallissa,



.

No comments: