Monday 12 October 2020

Sirkuskissoja • Circus cats



Kissa ei ole aina ollut hellyttävän ihana kullanmuru ja kotikissa. Tiesitkö, että Ihminen alkoi pitää villikissoja viljavarastojen suojelijoina Lähi-idässä pian maanviljelyksen keksimisen jälkeen yli 10 000 vuotta sitten. Ensimmäisinä kissojen suurimittaista kesyttämistä harjoittivat muinaiset egyptiläiset, joille kissat olivat tärkeitä myös uskonnollisesti. Keskiajalla kissat kärsivät Euroopassa katolisen kirkon vainoista. Kissat nousivat suosioon lemmikkieläiminä 1800-luvulla, ja vuosisadan lopulla aloitettiin myös kissojen jalostaminen eri roduiksi, joita nykyisin on noin 50. Kissalla on voimakas saalistusvietti, ja sillä on erittäin tarkka kuulo ja hyvä hämäränäkö. Ne elävät tavallisesti 14–20-vuotiaaksi, joskus jopa yli 30-vuotiaaksi. Ei tainnut Philip Astleyn ensimmäisessä sirkusnäytöksessä olla kissoja, mutta 1800-luvun puolella niitä varmaan jo näkyi. Tässä muutamia Suomessa nähtyjä kansainvälisiä tähtiä. Muuten – kumpia näkyy enemmän sirkuksissa: opetettuja kissoja vai koiria?

Latvialainen Darja esiintyi kissoineen Sirkus Finlandiassa  2006 ja 2009.

Saksalainen Krenzola Jr toi 2005 Sirkus Finlandiaan valtavan lauman erilaisia lintuja. Samassa numerossa niiden kavereina esiintyivät kissat – ihan rauhallisesti.

Venäläinen Vlad Olondar on yksi tämän vuoden tähdistä Sirkus Finlandiassa. Mukanaan hänellä on kymmenkunta valkoista angorakissaa. Olondar oli Finlandiassa myös 2012.

Tsekkiläinen Duo Victoria vieraili Sirkus Florentinossa 2011 ja 2016. 
Sirkus Tähdessä heidät nähtiin 2018. 



.

No comments: