Wednesday 21 October 2020

Fakiiri Kronblom • Fakir Kronblom

Fakiiri Kronblom Osmo Wallin piirtämässä pelikortti-käyntikortissa 1980-luvun alussa.

Sanaa fakiiri käytetään nykyisin paljon aikaisempaa laajemmassa merkityksessä. Niinpä myös Nils Hedengren (16.10.1913–16.6.1996) salli itselleen vapauden ottaa taiteilijanimekseen Fakiiri Kronblom vaikka taikuri-titteli olisi sopinut paremmin. Hän oli se, joka Sirkus Papukaija -ohjelmassa hosui ja hoki tempuissaan: "Suolaa, suolaa, enemmän suolaa". Kronblomin hahmon tavaramerkkinä oli puhua suomea vahvasti murtaen ja hänen roolinsa ohjelmassa olikin pikemminkin ilveilijä kuin vakavasti otettava taikuri, saati fakiiri. Esiintyminen oli Nils Hedengrenille vain harrastus. Päätoiminen työ hänellä oli Svenska Byggmästare- och Ingenjörsförbundet YH i Finlandin liittosihteerinä 1957–1977. Sirkus Papukaija, myöhemmin pelkkä Papukaija oli vuosina 1961–1967 lähetetty lasten televisio-ohjelma.

Sirkus Finnstarissa 1994 naulatyynyjen välissä Jan Gustafson, Mikko Sipiläinen on painona naulojen päällä ja vieressä tarkkailee puolalainen Mirek

Sana fakiiri tulee arabian kielestä, jossa faqiri tarkoittaa köyhyyttä. Sanaa käytetään uskonnollisesta erakosta, mutta myös katujen kerjäläisestä, joka toistaa pyhiä tekstejä. Fakiirien sanotaan tekevän ihmeitä. Sirkuksissa fakiiri-hahmo tekee askeettisia taikatemppuja omalla vartalollaan: nukkuu piikkimatolla, kävelee kuumien hiilien päällä, nielee tai puhaltaa tulta ja leijuu ilmassa. Tällaisilla tempuilla ei ole yleensä uskonnollista ulottuvuutta. 

Fakiirien esityksiin kuuluu myös miekkojen nieleminen. Sirkus Finlandiassa tänä vuonna tässä taidossa kuuluisa on Lucky Hell.







No comments: