Monday 20 July 2020

Sirkus Finlandia • Lippukioski • Ticket booth


Sirkuksessa asiakkaan ensimmäinen kontakti tapahtuu lippukioskilla, tai kuten useimmat sitä nimittävät: kassalla. Sieltä saatu palaute määrittää usein illan onnistumisen. Tosin nykyään suurin osa lipunmyynnistä tapahtuu netin kautta. Kaikki kiertävän sirkuksen kalusto on tietenkin pyörien päällä. Pyörien takia pitää siis rakentaa koroke asiakkaille tai jotenkin pudottaa myyntiaukkoa alas. Joku maan tasalle laskettava kontti olisi asiakkaan kannalta miellyttävin vaihtoehto, mutta käytännössä ehkä vähän hankala.
Sirkus Finlandia täyttää ensi vuonna 45 vuotta. Tässä on näytillä heidän kassavaunujaan vuosikymmenten varrelta:

Sirkus Finlandia lähti liikkeelle 1976 tällaisella varustuksella. Ruotsalaiselta Circus Ray Milleriltä ostettu fasadi oli komea. Lippukioski ja muukin ajokalusto oli suomenlipun väreissä.

Kesällä 1981 lippukioski oli jo kasvanut jo kolme kertaa suuremmaksi.

Sirkus Finlandia organisoi 1982–1984 liikkeelle myös hieman pienemmän Sirkus Kalevan. Kuvassa asuntovaunusta junailtu lippukioski vuonna 1983. 

Tämä kassa toimi samalla sisääntuloporttina 1984. Keskeltä sisälle leirialueella ja kassat molemmin puolin. 

Tämä pröystäilevän kaunis pääportti on kuvattu Tampereen Mustassalahdessa 1988. Mielestäni koko Finlandian historian komein.

Sirkus Finlandia sai pikkuveljen Sirkus Finlandia Juniorin 1985–1991. Kuva on vuodelta 1988.

Kolmas Finlandian sirkuksista oli Circus Piccolo 1988–1990. Kuva on vuodelta 1990.

Vuonna 1994 Sirkus Finlandia esiintyi jo uusissa väreissä: sininen, keltainen ja punainen, eli samat värit kuin vuoden 1976 fasadissa. Nämä vaunut ovat palasia siitä kehumastani jättifasadista.

Vuonna 2003 oli käytössä iso kassavaunu, jonka lippuluukut saatiin laskettua alas, joten korokkeita ei tarvittu.

Tämä viimeisin lippukioski on kuvattu viime kesänä. 

Luin jostain, että monissa  maailman kielissä sanat lyhenevät vuosikymmenten ja -satojen aikana. Ihmiset käyttävät mieluiten lyhyitä sanoja. Englanti on kuulemma hyvä esimerkki siitä. Siitäkö se johtuu, että suomalaiset asiakkaat puhuvat lippukioskista, mutta sirkuslaiset käyttävät siitä sanaa kassa? Ruokakaupassa asioidessani minä kyllä käytän sanaa kassa, enkä tiedä sille muutakaan versiota. Paitsi pikkupoikana, kun käytin kuulemma sanaa "kaupan täti".


.

No comments: