Tuesday 21 April 2020

Tuli • Fire

Kuka oli tämä herrasmies tulisoihtuineen Sirkus Finlandiassa
joskus 70–80 -luvulla?

Jey Jey oli kumimies, tulennielijä ja limbotanssija Keniasta
Sirkus Tähden Joulusirkuksessa 17.11.2019.

Tuli on kiehtonut ihmistä siitä lähtien kun hän keksi, että sitä voi myös hallita jotenkin. Joissakin uskonnoissa sillä on paljonkin merkitystä. Esimerkiksi hindut todistavat hengellisiä saavutuksiaan tulennielennällä. Tulitemput alkoivat yleistyä sirkuksissa 1880-luvun lopulla. Yhä tänä päivänä tulen käsittely kiinnostaa yleisöä. Urheilukilpailuissa ja nuorten konserteissa näkee usein myös tuliefektejä. Tulennielentä tarkoittaa palavan soihdun viemistä suuhun ja suun sulkemista sen ympärille siten, että liekki tukahtuu ja sammuu. Puhekielessä tulennielentä sekoittuu usein tulenpuhallukseen, jossa luodaan suuria lieskoja puhaltamalla suuhun laitettua sytytysnestettä palavaan soihtuun. Myös polttoaineista syntyvää höyryä käytetään näytöksissä tulen ohella. Yksi tunnetuimmista tulennielijöistä taitaa olla Guy Laliberté. Miljonääri Laliberté aloitti sirkusuransa harmonikansoittajana, puujaloilla kävelijänä ja tulennielijänä. Kuuluisuus ei tullut tulen kanssa esiintymisestä vaan siitä, että hän perusti Cirque du Soleil´n vuonna 1984 Montréalissa Kanadassa. Näissä kuvissa esittelen muita tulenkäsittelyn kuuluisuuksia.

Marokkolaissyntyinen Langry Jr eli Abdeslam Chellaf on esiintynyt Sirkus Finlandiassa ainakin 1980, 1981, 1992 ja 2007.

Calle Jr eli Carl Johan Jernström jongleerasi tulisoihduilla juoksevan hevosen selässä ja lähti yllättäin lentoon Sirkus Finlandiassa 2015.

Tulijongleerausta kuolemanpyörässä nähtiin Moskovan Suuren Sirkuksen näytöksessä Helsingissä 18.6.2016.

Sirkus Florentinon tähti oli bulgarialainen Miss Stilyana eli Stilyana Tomova  28.4.2013.

Sorin Sirkuksen moniosaaja on Sampo Suihkonen. Hänen alaansa ovat tilanteen mukaan tulennielijä, taikuri,  jonglööri, yksipyöräinen, tasapainotikkaat, löysä nuora, akrobatia, venäläinen aisa, fakiiri jne, jne. Kuva on Joulushowsta 2018.

Tulijonglööri englantilaisen Cirque Berserkin näytöksessä Nottinghamissa 2018.

Tulishow Sirkus Calibassa Tampereella 12.6.2017.


.

No comments: