Monday 6 April 2020

Samat kuvat eri julisteissa • Same pictures on different posters



Harvemmin näitä näkee, mutta joskus sattuu silmiin kuva tai piirros joka tuntuu jotenkin tutulta. Vuosia sitten sirkukset ympäri maailmaa käyttivät aika paljon julisteinaan valmiiksi painettuja julistepohjia, joihin liitettiin vain oma logo. Se oli paljon edullisempaa kuin tilata taiteilijoilta yksilöllisiä julisteita. Joskus niitä vain rohkeasti kopioitiin naapurisirkukselta. Tässä muutamia vanhoja julisteita, joissa on käytetty samoja kuvia.Ylhäällä näkyy Sirkus Finlandian iso juliste vuodelta 1979. Sen alla on Sirkus Apollon ja Sirkus Finnstarin neljä julistetta. Niissä on sama hevonen kuin Finlandian julisteen kuvan oikeassa reunassa.


Tässä kaksi julistetta, joissa on samanlaisen klovnin kasvot. Tarkkaan katsoen ei ihan jokaista piirtoa myöten, mutta niin paljon että niiden voidaan katsoa olevan samoja. Sirkus Caliba toimii Suomessa. Veikkaan, että Circus Henry Renz Manege liikkuu Saksassa. Arvaus johtuu siitä, että laajaan Renz'in sirkussukuun kuuluu useita sirkuksia Euroopassa.


Tämä klovnikasvo on yksi käytetyimmistä sirkusjulisteissa. Tuo maski on maailmankuulu. Johann Ludwig Jacob (1.1.1903–13.9.1992), joka tunnetaan taiteilijanimellä Lou Jacobs, oli saksalaissyntyinen amerikkalainen Auguste-klovni, joka esiintyi Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus'ssa yli 60 vuotta. Hänet kutsuttiin International Clown Hall of Fame'een vuonna 1989. Häntä kutsutaan usein myös punaisen kumipallo-nenän keksijäksi, jota nykyään käytetään monissa klovnimaskeissa. Hän oli ensimmäinen elävä henkilö, jonka muotokuva näkyi amerikkalaisessa postimerkissä.


Tässä hieman erilainen punanenä. Suomen Talvisirkus toimi vuodenvaihteessa 1984–85. Sirkus Apollo käytti julisteessaan samaa kuvaa. Olisikohan tuo oikeanpuoleinen juliste se alkuperäinen kuva?

Kommentit:

Hei kaikille!
Finnstarin, Apollon ym perustamani eri sirkuksien osalta voin todeta, että meillä oli ja on vieläkin omat kouluttamani orit, joka siis ko kuva esittää, ei ole myöskään sattuma, että sirkuksieni kotipaikkakunnalla Raumalla, on " saman " sirkushevosen patsas ( Emil Cedercreutzin teos ). Samanlainen löytyy ainoastaan Cedercreutz museon puistossa ( Harjavalta ).
Voimia ja siunausta kaikille.
Ystävällisin terveisin
Sven Berglund ( Mr Apollo / Captain Sven ) Sirkus Finlandian toinen perustaja.
Ps Vaimoni Aila Virtanen on se onnellinen, joka sai tämän vuoden Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke ( sirkuslaisille on valitettavasti varattu vain yksi p.a ).


.

1 comment:

sven berglund said...

Hei kaikille!

Finnstarin, Apollon ym perustamani eri sirkuksien osalta voin todeta, että meillä oli ja on vieläkin omat kouluttamani orit, joka siis ko kuva esittää, ei ole myöskään sattuma, että
sirkuksieni kotipaikkakunnalla Raumalla, on " saman " sirkushevosen patsas ( Emil Cedercreutzin teos ).
Samanlainen löytyy ainoastaan Cedercreutz museon puistossa ( Harjavalta ).

Voimia ja siunausta kaikille.
Ystävällisin terveisin
Sven Berglund ( Mr Apollo / Captain Sven ) Sirkus Finlandian toinen perustaja.

Ps Vaimoni Aila Virtanen on se onnellinen, joka sai tämän vuoden Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke ( sirkuslaisille on valitettavasti varattu vain yksi p.a ).