Thursday 9 April 2020

Koti pyörien päällä • Home on wheels


Vasta toisen maailmansodan jälkeen alkoi Suomessa laajemminkin näkyä nykymuotoisia asuntovaunuja, joita myös matkailuvaunuiksi kutsutaan. Sitä ennen raskastekoisia, pääosin puusta valmistettuja asumuksia vetivät autot, traktorit ja hevoset. Isommat sirkukset liikkuivat myös junilla lastaamalla vaunut avonaisiin tavaravaunuihin. Niin tekee muutama sirkus tänäänkin Euroopassa. 1900-luvun alussa artistit ja sirkustyöntekijät etsivät yöpymispaikkansa paikkakunnan taloista. Jotkut nukkuivat sirkusteltassa. Muistan sirkushaitaristi Veikko Ahvenaisen kertoneen nukkuneensa yöt leijonahäkin katolla. Tuo yläkuvassa näkyvä Suomen Tivolin "pömpeli" oli erinomainen keksintö aikoinaan. Se koottiin palasista ja siitä saatiin vaikkapa lippukoppi päiväksi tai makuusoppi yöksi.


Tanskalainen Sirkus Stella Nova Lempäälässä joskus 80-luvulla. Kaunishan tuo asuntovaunu on, mutta ei varmaan kovin käytännöllinen. Se kulki kuorma-auton perässä. Onkohan tuo toiminut kioskinakin?


Yksinkertaisimmastakin työmaakopista saatiin makea asuntovaunu sirkuksen henkilökunnalle pienellä remontilla. Tuosta puuttuu nyt kokonaan romanttisuus, mutta kätevä se oli aikanaan.


Sirkus Sariolan kuorma-autojen peräkärryille rakennettuja majoitusvaunuja parkkeerattuina vastakkain vuonna 1953. Tällaisia vaunuja oli rakennettu sekä kahdenhengen "kämpiksi" että suuremmiksi kuuden hengen majoittamiseen tarkoitetuiksi "poteroiksi". Jälkimmäisissä oli lähinnä vain kerrossängyt, ensin mainittujen pitäen sisällään mm. täysmittaiset vuoteet, vaatekaapit sekä pienet pöydät.


Sirkus Finlandian klovni Carlo Bergman hallitsi erilaiset soittimet. Tässä on pieni treeni käynnissä kotirappusilla ennen esitystä. Carlo perusti jo 70-luvun lopulla Hindsby Minicirkus -nimisen nuorisosirkuksen.


Tanskalaisen taikuri Spinozan uudenuutukainen asuntovaunu Suomen Tivolissa vuosikymmeniä sitten. Erikoista oli se, että sitä sai vetää henkilöautolla.


Tekniikka kehittyi, asuntovaunut suurenivat ja linjat muuttuivat sulavammiksi. Tämä vaunu kuvattiin Sirkus Caliban leirissä 2008. Still going strong.


Vuonna 1984 asuntovaunut olivat jo niin hienoja, että Sirkus Finlandian Leena Jurvakainen ja Calle Jernström uskalsivat pyytää tasavallan presidentin puolison Tellervo Koiviston adjutantteineen kahville näytöksen väliajalla.


.

No comments: