Saturday 12 October 2019

1951–1952 • Cirkus Viking


Kuvatekstissä lukee: "Tivoli Sariola Kaisaniemen kentällä 1960-luvun alussa". Uskon kuitenkin, että tuossa kohtaa eletään vuosia 1951 tai 1952 ja kyseessä on Sariolan omistama Suomen Tivoli. Tuohon aikaan näkyi paljon paikattuja telttoja, kuten tuo taustalla oleva Galg-tyyppinen teltta. Jonglööri Henrico eli Björn Gammals muisteli, että tuo sirkus kuului ryhmälle Berra Sandberg, Lasse Carlsson, "Pliggen" Carlsson ja jomman kumman Carlssonin vaimo. Henrico jatkoi muisteluaan näin:
"Tämä Viking Sirkus oli omassa pienessä teltassaan myös Olympia-vuonna 1952 Suomen Tivolissa. Tuolloin yhdistyivät Matti Sariolan ja Toivo Sariolan osastot yhden kuukauden ajaksi Helsingin Kaisaniemessä. Olin itse esiintymässä Toivo Sariolan Arkadia Sirkuksessa. Meidän kahden sirkuksen välissä oli ulkoilmanäyttämö, jossa esiintyivät mm. Deblars-Revy pyörätaiturit, Thore Erhlingin orkesteri ja Alice Babs jne..."
Alhaalla vielä Kansan Lehden ilmoitus 24.4.1951, jossa mainitaan tuo Viking Sirkus. Aamulehti puolestaan kertoili, että kyseessä on ruotsalainen sirkus. Oliko sirkus Suomessa vain nuo kaksi vuotta? Tivolin yksi vetonauloista näkyy olleen mustaihoiset ihmiset, joita silloin sai vielä kutsua neekeri-nimellä ilman että sitä pidettiin pilkkana.




.

1 comment:

Anonymous said...

Mikäli 5.10.2019 kuolleen P.A.Wåhlbergin Inte bara glitter-kirjaa on uskominen, ja kyseessä on vuosi 1951, niin Viking-ryhmään kuuluivat Dagmar Carlsson, Karin Carlsson, Lasse Carlsson (Dagmarin mies), Sigvard "Pliggen" Carlsson (Karinin mies) ja Bertil Sandberg. MA