Sunday, 28 August 2016

Linnanmäki 1950 • Amusement park


Linnanmäen huvipuisto avattiin toukokuussa 1950.  Se  muistutti ehkä enemmän paikalleen pysähtynyttä  tivolia kuin huvipuistoa.  Laitekanta oli vaatimaton.  Oli törmäilyautorata ja muutamia karuselleja.  Kiinteitä rakennelmia  oli ulkoilmanäyttämö sekä tanssiteltta.  Vuoristorataa ei vielä ollut eikä maailmanpyörää. Hallitsevana oli tietenkin alueen keskellä oleva massiivinen vesitorni.  Oli myös muutama kahvila.


Uudella puistolla oli tietenkin esittelylehtinen.  Se oli kokoa A5 ja siinä oli kansineen  24 sivua.   Jokaista kuukautta varten koottiin oma ohjelmalehti.  Etukannessa oli reikä ja siitä kurkisti kuukauden päätähti. Mainossivuja oli kahdeksan. Muutamissa mainoksissa ennakoitiin jo parin vuoden päästä tulevia Olympialaisia.

Kansipahvin jälkeen oli ohuemmasta paperista tehty lehtinen, missä oli kuukauden päätähden kuva  ensimmäisellä sivulla ja sen kääntöpuolella Juhlakentän ja ulkoilmanäyttämön esiintyjät. Lisälehden takalehdellä olivat Linnanmäen omat mainokset ” Lasten Päivä” , Suomen Marionettiteatteri ja Tanssi-Lavat  ja viimeisellä sivulla Linnanmäen Sirkuksen ohjelma.  Peacock-nimi tuli käyttöön vasta myöhemmin.


Syyskuussa kansireiästä kurkisti Calypso-kuningas Sir Lancelot ja sen sivun kääntöpuolella Juhlakentällä esiintyvät Kaj Söderman ja Original Fattini lyhtypylväineen. Ulkoilmanäyttämöllä oli esitykset arkisin  klo 19.45, 21.00 ja 23.00 ja sunnuntaisin myös klo 14.00 ja 18.00.

Takakantta vasten oli kuukauden Sirkusohjelma ja  syyskuussa siinä oli kaksi suomalaisnumeroa; akrobaatit Duo Lintunen  eli Olli Lintunen ja Raimo Karppinen  sekä Solmu Mäkelä, joka teki elokuussa  jonglöörinumeron.

Ohjelmalehdessä olevat kuvat ovat vaihtelevan tasoisia sekä alkuperäisten kuvien että painotekniikan vuoksi.  Esittelylehdessä oli kahden sivun mittainen esittelyteksti, missä pahoiteltiin sitä, että kyseisenä kesänä nähdään vielä muutamia telttoja kiinteiden kojujen rinnalla.  Tekstissä haaveillaan vesitornin katolle ehkä tulevasta terassiravintolasta ”Katarinan hisseineen”.  Katariinan hissi-nimellä viitataan Tukholman Slussenilla olevaan sen nimiseen tornikahvilaan. Näköalakahvila on edelleen haaveissa.


Sirkuksesta kerrotaan, että siellä on kohoava puolipyöreä katsomo, mihin mahtuu yli 400 henkeä.  Samassa teltassa esiintyy sunnuntaisin Lasten Päivän Satunäyttämö, jossa Radioteatterin näyttelijät esittävät lasten suosimia satunäytelmiä.

Alueelle oli kaksi sisäänkäyntiä, toinen Alppilan puolelle ja toinen Helsinginkadulle.  Alppilan puoleisen portin  vieressä oli Linnanmäen toimisto. Se oli sama rakennus, missä Ekelundin perhe asui myöhemmin.

No comments: