Kirjava sirkusteltta nousee.
Olen joskus ihmetellyt miksi sirkus- ja tivoliteltat ovat joissakin vanhoissa kuvissa niin kirjavia. No selvisihän minulle tämäkin viimein.
Syynä oli yksinkertaisesti puute telttakankaasta. Sodan jälkeen puute oli lähes kaikesta mitä ihmiset tarvitsivat. Kaikkea säännösteltiin. Esimerkiksi elintarviketilanne oli pahimmillaan juuri sodan loputtua eikä se loppunut kädenkäänteessä. Säännöstely päättyi kokonaan 1.3.1954, kun kahvi lopulta vapautui kortilta. Tivolien ja sirkusten telttoja olisi pitänyt uusia ja paikkailla. Paikkaustarpeita löytyi vain Naton ylijäämävarastosta. Joku kertoi, että kangasta haettiin Saksasta. Ilmeisesti samoista lähteistä. Kankaan väriä ei voitu valita. Oli otettava se mikä saatiin ja Koto-Suomessa alkoi vimmattu ompeleminen. Näitä kirjavia telttoja nähtiin vielä 60-luvullakin. Mutta ei siihen aikaan sen näön ollut niin väliä. Pääasia, että teltta kesti vesisateen tyydyttävästi.
Taustalla paikkailtu sirkusteltta. Edessä Toivo Sariola pussihousuissa ja autoilijan lakki päässään.
Takana sirkusteltta. Edessä kassakoppi ja joku muu teltta nousemassa.
Kommentit:
Tulee muistot mieleen, kun taikatelttamme seiniä ja kattoa paikkasin, ompeleen nimi oli muistaakeseni akanhammas, käsin se ommeltiin.
Monica Tuutti
.
No comments:
Post a Comment