Wednesday 10 April 2013

Hals- und Beinbruch



Varsinkin vanhemmat sirkuslaiset ovat usein hyvinkin taikauskoisia. Kun sirkus lähtee kiertueelleen, ei kannata toivottaa onnea, vaan pitää huijata kohtaloa ja toivottaa Hals- und Beinbruch! Suomeksi se tarkoittaa Kaula ja jalka poikki, mutta sillä tarkoitetaan hyvää matkaa ja menestystä.

Sanonnan alkuperästä on monia tarinoita. Se yhdistetään usein hebreaan ja jiddishiin. Toisaalta se oli toisessa maailmansodassa yleisessä käytössä Natsi-Saksan Luftwaffessa. Hebreankielessä Haslacha we-Bracha tarkoittaa Menestystä ja siunausta. Sen oletetaan vain kääntyneen sirkuslaisten suussa jostain syystä tähän kammottavampaan muotoon vuosikymmenten ja -satojen aikana.

Uskallan nyt tässä kaikkien kuullen kuitenkin uhmata kohtaloa ja toivottaa Sirkus Finlandialle myös onnea tämän vuoden kiertueelle, joka käynnistyi 7.4.2013 Karjaalla. Sään haltijat olivat kuitenkin vähän pahalla päällä. Yläkuva on ensi-illan väliajalta kioskijonosta. Alakuvassa pystytetään telttaa seuraavana päivänä Tammisaaressa. Siellä minulle jopa toivotettiin hauskaa joulua. Ilmeisesti minä olin se pahan ilman lintu, koska lähdettyäni kuulemma aurinko jo pilkisti pilven raosta.

Tämän vuoden uusi show on mahtava. Kerron siitä myöhemmin lisää.


No comments: