Tuesday 9 April 2013

Hannes Anttila



Hanuristi-humoristi Hannes Anttila on kiistämättä, Pirkanmaan alueen tunnetuimpia viihdetaiteen esittäjiä ja maamme vanhimman ohjelmatoimiston johtaja – kautta vuosikymmenten. Hän jatkaa edelleen esiintymisiä ja myös viihdeohjelmien välitystoimintaa. Anttila hankki vuonna 1983 omistukseensa Tampereen Ohjelmapalvelun - TOP:n. Sen perusti heti sota-vuosien jälkeen 1945 muusikko, tamperelainen Pekka Savilahti, aikansa ns. ohjelmatoimistoguruja. Kun sodat päättyivät ja kansa janosi virkistystä, oli suorastaan pakko perustaa ajan ensimmäinen ohjelmapalvelu. Näin käynnistyi pirkanmaalainen, koko maan huvipalveluita tukeva yritys.

Hannes Anttila, harrastajanäyttelijä ja hanuristi tuli Kurusta Tampereelle 1950-luvun alussa ja suoraan Tampereen Ohjelmapalvelun esiinyjälistalle. 25.5.1929 syntynyt Hannes on nyt esiintynyt pian kahdeksan vuosikymmentä – nuoruusajoista ikäveteraaniksi. Harmonikka soi erilaisissa tapahtumissa edelleen ja ”huuli lentää”, vitsi- ja tarina-arsenaali on ”Hanskin hanskassa”. Siinä sivussa tulevat hoidetuksi myös tilaisuuksien juontajan tehtävät tilaajien toivomusten mukaan asiantuntevasti.

Hannes Anttilan esiintyjäura alkoi teatteritaiteen alueelta ja jatkui sen jälkeen erilaisilla huvipaikoilla pääasiassa Pirkanmaalla, televisio-ohjelmissa, huvitilaisuuksissa ja juhlissa. Han on ollut yli viidessäkymmenessä näyttelijäroolissa. Toiminnallaan Hannes Anttila on antanut kiitettävän ja merkittävän panoksensa maamme viihde- ja estraditaiteen kehittämiseen ja perinteitten säilyttämiseen sekä taltiointiinkin.

Tampereen Ohjelmapalvelu piti lähes ainoana suomalaisena ohjelmatoimistona yllä ja edisti maamme estradiviihdettä esimerkillisellä tavalla erityisesti vuodesta 1945 aina 1960-luvun lopulle asti järjestämällä mm. Aseveli-iltoja ja viihde- ja estradikiertueita yhteistoiminnassa maamme johtavien ammattitaiteilijoitten kanssa. Erityisen mahdollisuuden mm. Esiintyvät Taiteilijat ry:n jäsenille Pirkanmaalla tarjosivat esimerkiksi Maito-Pirkan kiertue-esiintymiset. Ne tarjosivat nouseville kyvyille sekä sirkus- ja varieteetaiteen konkareille hyvät mahdollisuudet ammatin harjoittamiseen.

Mainittakoon tässä vielä vuoden 1994 Maito-Pirkan piimäjuhla Ikaalisten kylpylästä. Hannes Anttila hankki tilaisuuteen ohjelman. Lopun tanssitilaisuuteen hän hankki tuntemattoman nuorten poikien muodostaman bändin Jämijärveltä. Hieman peläten, Hannes mietti, miten pojat työnsä hoitavat. Kun pojat aloittivat, Hannes huomasi heti, että näistä pojista kuullaan vielä. Hannes järjesti pojat heti perään esiintymään Tampereen suosittuun Konsuun. Niin siinä sitten kävikin, että pojat nousivat kohinalla eturiviin. Simo Silmu ja Yölintu nousi Suomen huippuyhtyeeksi.

Yläkuvassa Hanne Anttila Tampereen Tammelantorilla 1980-luvulla. Alakuva on otettu vuonna 2008.

Lähde: Timo Aaltonen




Kommentit:

Lisää tarinaa Hannes Anttilasta löytyy mm. Tammerkoski -lehdestä huhti - toukokuu 3 - 2013.

1 comment:

Anonymous said...

Lisää tarinaa Hannes Anttilasta löytyy mm. Tammerkoski -lehdestä huhti - toukokuu 3 - 2013.