Wednesday 16 May 2012

Entréeklovni ja Paussiklovni


Edellispäivinä on puhuttu erilaisista klovnihahmoista. Kaikki mainitut hahmot voivat esiintyä sirkuksessa joko omana itsenäisenä päänumerona tai muiden taiteilijoiden esitysten välissä viemässä katsojien huomion pois jostain muusta asiasta.

Entréeklovnien esitykset ovat aina sirkusten päänumeroita. Reprise- eli paussiklovni on henkilö, jonka tehtävä on kiinnittää katsojien huomio itseensä silloin, kun maneesissa valmistellaan uutta numeroa tai puretaan edellistä. Paussiklovni voi esiintyä vaikka katsomossa silloin kun maneesissa puretaan trapetsiverkkoa pois. Paussiklovnit esiintyvät siis eri ohjelmanumeroiden välillä ja huolehtivat siitä, että areenalla aina tapahtuu ja yleisölle riittää seurattavaa ilman taukoja.

Saman illan aikana klovni voi toki tehdä kumpaakin eli vetää oman numeronsa ja toimia paussiklovnina. Vanhoja ohjelmalehtiä katsellessa kiinnittyy huomio siihen, että paussiklovnin nimeä ei mainita muiden artistien luettelossa vaan aina erikseen ohjelmaluettelon alapuolella – vähän niin kuin ala-arvoisempana.

Yläkuvassa paussiklovnit hauskuttavat yleisöä maneesin reunalla Pietarin Sirkuksessa 2012 sillä aikaa kun maneesipojat kokoavat turvaverkkoa pois. Alakuvassa venäläinen entréeklovni Harry oman numeronsa tiimellyksessä Sirkus Finlandiassa vuonna 2006.

No comments: