Saturday 7 October 2023

2023 • Liina Aunola & Aleksi Martin


Tämän vuoden ohjelma on mielestäni yksi parhaimmista kohta 50-vuotijuhliaan viettävässä Sirkus Finlandiassa, joka on nyt Helsingin Kaisaniemessä 22.10. asti. Kaikki esiintyjät ovat maailmalla tunnettuja tähtiä. Mukana on myös suomalaisia – esimerkiksi pariskunta Liina Aunola ja Aleksi Martin




Liina Aunola (s. 1978) on kansainvälisiin huippuihin lukeutuva ilma-akrobaatti. Hän aloitti tamperelaisen Sorin Sirkuksen oppilaana 1989. Ura sirkusartistina alkoi 1999. Uransa aikana hän on kiertänyt ympäri maailmaa jo useampaan kertaan. Sirkus Finlandiassa tämä on jo viides kerta. Mutta mielelläni katselisin häntä vaikka joka vuosi. Hänen numeronsa ei ole pelkkää narun varassa kiikkumista ja asentojen ottamista. Hänellä on koko ajan vauhti päällä. Raju meno näyttää välillä tosi vaaralliselta. Aviomies toimii avustajana maneesin pinnalla. Aunola on valmistunut Turun ammattikorkeakoulusta sirkustaiteen ohjaajaksi. Esiintyvät Taiteilijat ry valitsi hänet vuoden 2008 viihdetaiteilijaksi.




Aleksi Martin  on oikealta nimeltään Martti Peltonen. Hän on yksi viidestä jalka- eli varsijousiampujista sirkusmaailmassa. Tänä kesänä sellainen löytyy myös Sirkus Tähdestä. Molemmilla on hyvät numerot. Molemmilla on myös lähes samantyyliset suojalevyt estämässä nuolten eksymisen katsomoon. Samalla ne suojat kuitenkin estävät monelta itse numeron näkemisen. Aleksi Martin on tuttu näky Sirkus Finlandiassa vuosilta 2007, 2013 ja 2016. Ensimmäisen varsijousensa hän hankki 1999. Merkittävin esiintymisareena taitaa olla Ringling Bros. and Barnum & Bailey Yhdysvalloissa. Vaimo Liina Aunola seisoo nuolisateessa Aleksi Martinin esiintyessä. Välillä Aleksi itsekin on kohteena. Aiemmin päälaella oli omena, nykyään se näkyy olevan mini-tomaatti. Tarkkaa hommaa!


Ja jos hyvin sattuu, tässä kasvaa uusi sirkussukupolvi. Martin ja Liinan toinen tytär Lilja Peltonen kokeili jo Jyväskylässä miltä tuntuu toimia sirkuksen kulkukauppiaana ohjelmalehtiä myyden. Kovasti näytti tykkäävän hommastaan. Nuoremmalla Ida-siskolla on ajatukset vielä ihan muissa asioissa.




.

No comments: