Friday 28 April 2023

2023 • Diorios • Uusi ilme surmanajossa • New look in the Globe of Death



Sirkus Finlandian ystäville aikaisemmilta vuosilta tuttu Clobe Diorios esittää tänä vuonna hiukan sievemmän version numerostaan. Tällä kertaa neljän miehen mukana surmanajopallossa ajaa viidentenä nainen, Numerossa sitä ei huomaa. Meno on yhtä hurjaa ja päätöntä kuin aiemminkin. Diorioksella on useampia ryhmiä maailmalla esiintymässä. Näköjään myös useampi nainen, sillä Finlandian ohjelmalehdessä näkyvä kaunotar on mielestäni jostain toisesta ryhmästä. Finlandiassa esiintyvät Marcello, Daniel, Vanessa, Douglas ja Adrian.

Pyöränkäsittelyn lisäksi Vanessa hallitsee myös hymyilyn.

Maantiekuljetukseen surmanajopallo on liian suuri, mutta meneehän se pieniksi palasiksi.

Moottoripyöristä en paljoa tiedä, mutta harrastajat toivottavasti saavat jotain tietoa tästä kuvasta. Rekisterikylttejä niissä ei ole, joten kioskille ei kannata niillä lähteä.

Naiset surmanajajina ei kuitenkaan ole mikään harvinaisuus. Heitä on aiemminkin esiintynyt Suomessa. Tässä muutamia esimerkkejä Surmanajotynnyrissä tai -pallossa ajaneista kaunottarista:
– Virolaiset Ludmila ja Konstantin Kala
– Virolaiset Lidia ja Martin Kroll
– Virolainen aviopari L & M Lattik
– Suomalaiset Väinö, Yrjö ja Anna-Liisa Jokilampi
– Suomalaiset Otso ja Sylvi Syversen
Miss Katarina ja Laaksonen
Los Fassmonts (kaksi miestä ja kaksi naista) 

Kuvatekstin mukaan Anna-Liisa Jokilampi oli ensimmäinen suomalainen naispuolinen surmanajaja. Vieressä kuvat hänen veljistään Yrjö ja Väinö.

Suomen Tivolin surmanajotynnyri eli -kattila eli -kirnu Kemissä 10.6.1933. Oikealla näkyvia portaita myöten yleisö kiipesi ylös seuraamaan esitystä. Moottoripyörien kanssa poseeraa virolainen aviopari Konstantin ja Ludmila Kala. Heidän takanaan kaksi tunnistamatonta miestä.

Virolainen aviopari L & M Lattik käytti hiukan erilaista ajotynnyriä. Se oli normaalia harvempaa laudoitusta, joten yleisö näki ajajat seinien läpi maan tasolta. Sitä voitiin käyttää myös sisätiloissa. Kuva on vuodelta 1937.

Sylvi Paularinne esitti surmanajoa Helsingin Hippodromin Tivolissa ainakin vuonna 1946.

Virolainen surmanajaja Martin Kroll moottoripyörän selässä klovnin asussa 1930-luvulla. Vieressä vaimo Lidia Kroll

Miss Catarina ja Martti Laaksonen ikuistettuna ajokeissaan surmanajokattilan edessä 9.9.1951. Catarina ajoi kattilassa avoautollaan ja Martti moottoripyörällä.





.

No comments: