Tuesday 3 May 2022

2022 • Anelya Roslyakova • Kissat, fretit ja hulavanne • Cats, ferrets and hula hoop


Anelya Roslyakova on monipuolinen sirkustaiteilija. Hän on kissojen ja frettien eläinkouluttaja. Lisäksi hänen ohjelmaansa kuuluu hulavanne-numero. Anelya Roslyakova syntyi Moskovassa 17.8.1984. Nykyään hän asuu Korsikan saarella Välimerellä, jossa Napoleon I syntyi 1769. Siellä Anelyalla ja hänen miehellään on ohjelmatoimisto Dream & Events Production.


Kissa eli kesykissa tai kotikissa on afrikanvillikissasta polveutuva ja petoeläinten lahkon kissaeläinten heimoon kuuluva kesy nisäkäslaji. Ihminen alkoi pitää villikissoja Lähi-idässä jo yli 10 000 vuotta sitten. Petoeläimiä ei Suomessa saisikaan käyttää sirkuksissa. Koska kaikki kissaeläimet leijonaa lukuun ottamatta ovat yksineläjiä, niiden saalistuskäyttäytyminen, reviirikäyttäytyminen ja parinmuodostus ovat samankaltaisia. Mutta hyvin tuo Anelyan kissalauma näyttää tulevan toimeen keskenäänI. 


Ensimmäistä kertaa näin fretteja sirkuksessa. Kyllä niitä maailmalla on monellakin artistilla. Hyvin Anelya on saanut ne opetettua. Fretti on hilleristä kesytetty näätäeläin. Se on sukua muun muassa kärpälle, näädälle ja minkille. Aikaisimmat havainnot hilleristä lemmikkinä tulevat tuhansien vuosien takaa Egyptistä, jossa muun muassa faaraot pitivät frettejä lemmikkinään. Jalostuksen myötä sen riistavietti on lähes kadonnut. Luonteeltaan fretti on hyvin utelias, vilkas ja seurallinen. Se nukkuu vuorokaudessa 16–18 tuntia, ja on vilkkaimmillaan aamulla ja illalla. Kouluttaminen on vaikeampaa kuin kissan tai koiran kouluttaminen ja vie enemmän aikaa. Fretit ovat laktoosi-intolerantteja, joten niille ei saa syöttää maitotuotteita. Fretillä tulee olla aina tarjolla raikasta vettä. Koska fretti syö vain sen verran kuin tarvitsee, voi myös ruokaa olla jatkuvasti tarjolla. Suomessa on useita kasvattajayhdistyksiä, jotka rekisteröivät frettejä ja pitävät listaa kasvattajista.


Anelya Roslyakova esittää Sirkus Tähdessä myös hula hoop -numeron. Hulavanne eli lannevanne on suuri vanne jota pyöritetään lantion, kaulan tai raajojen ympärillä. Se on perinteisesti valmistettu pajusta, rottingista tai muusta luonnonmateriaalista, ja sellaisia tiedetään käytetyn jo antiikin Kreikassa. Nykyiset hulavanteet ovat yleensä muovia. Hulavanne on myös liikuntaväline. Hulavanteesta tuli suosittu muotivillitys ympäri maailmaa 1950-luvun lopulla. Suomessakin villityksestä tuli niin suosittu, että Olavi Virta levytti vuonna 1958 siitä kertovat kappaleet ”Lannevannelaulu” ja ”Hula Hula Hula Hula Hula Hoop”.

Lähde: Wikipedia.



-

No comments: