Friday 9 July 2021

Poro sirkuksessa • Reindeer in a circus


En ole ikinä nähnyt poroa sirkusmaneesilla esiintymässä. Kuullut kyllä olen. Saksalainen Circus Schumann esitti herra Kraibin kesyttämiä suomalaisia poroja Berliinissä 1910. Kerrotaan, että porot oli hankkinut ylioppilas Å. R. Lilius. Poro on olennainen osa Lapin luontoa, yksi pohjoisen tunnusmerkeistä. Miksi me emme ole käyttäneen poroja sirkusohjelmissa? No – yksi kerta oli kyllä lähellä. J & M Lahtinen perustivat vuonna 1977 Sirkus Lapponian ja sen mainosten yhtenä tunnuseläimenä oli poro. Tarkoitus oli lähteä liikenteeseen 1978. Mutta mitään ei tapahtunut.


Kuulin kyllä hyvän selityksen porojen puuttumiselle suomalaisesta sirkuksesta. Keväisin poron talviturkki vaihtuu ohuemmaksi kesäkarvaksi ja sille kasvaa uudet sarvet. Talvikarva alkaa kasvaa jälleen elokuussa. Joten takkuinen sarveton poro sirkuksen kesäkiertueella ei ole kovin hellyttävän näköinen. Eikä siitä tule Petteri Punakuonoa vaikka nenän päälle laittaisikin klovnin punaisen nenän.


Poro on pohjoisessa Fennoskandiassa elävä puolivilli kotieläin, joka laiduntaa tuntureilla ja Metsälapin alueella. Poron kantamuoto on peura, erityisesti tunturipeura, ja kesyttäminen lienee tapahtunut myöhäiskeskiajalla.  Poroja on Suomessa noin 200 tuhatta kpl.




,

No comments: