Wednesday 14 July 2021

2 Akilles • Akrobaatit • Acrobats

Yrjö Irjanne ja Olavi Lehtinen

Yksi maamme tunetuimmista taitovoimistelijapareista taitaa edelleen olla Olavi (Olli) Lehtinen (28.8.1905–16.12.1988) ja Yrjö Irjanne eli Pikku-Janne (k. 1958). Olli Lehtinen oli tunnettu urheilija. Hänella oli 15 TUL:n uinti- ja voimistelumestaruutta vuosina 1926–1935. Hän toimi Talikkalan Toverien voimistelun johtajana. Vuonna 1934 Lehtinen tutustui silloin 11-vuotiaaseen Yrjö Irjanteeseen. Siitä alkaen he voimistelivat yhdessä. 

Lehtinen ja Irjanne 11.6.1939 Viipurissa.

Parhaimmillaan viisimiehisestä Talikkalan Taitovoimistelijoista tuli tunnettu maamme rajojen ulkopuolellakin. Samalla nimellä esiintyivät kaksistaan myös Lehtinen ja Irjanne. Erotukseksi isommasta ryhmästä he alkoivat käyttää taiteilijanimeä 2 Akilles. He tekivät esiintymismatkoja pitkälle Eurooppaankin ja siellä tuo nimikin oli varmaan käyttökelpoisempi. 


Yrjö Irjanteen kuoltua Olli Lehtisen partneriksi tuli mm. Bernt Lindfors, joka on esiintynyt myös yksin nimellä Benjamin. Alpo Hirvimäki tuli sitten jossain vaiheessa ylämieheksi. Lehtisen kuoltua 2 Akilles nimeä jatkoivat Kari Hasanen ja Alpo Hirvimäki pitäen kiitettävästi mainetta yllä. Taiteilijanimi 2 Akilles sammui viimein 2000-luvun alussa, kun Kari Hasanen joutui lopettamaan uransa. Ylämiehenä hänellä oli silloin oma poikansa. 

Mutta kertokaapa minullekin, mikä oli tämä 3 Akilles -ryhmä?





.

No comments: