Saturday 1 August 2020

Posetiivi sirkuksessa • Barrel organ in a circus

Risto Autio viihdyttää lippujonon asiakkaita Sirkus Finlandiassa 2004.

Suomessa posetiivareista on tietoja jo 1700-luvun lopulta, mutta ulkolaisten posetiivareitten varsinainen vyöry alkoi 1840-luvulla. Enimmillään ulkomaisia posetiivareita kulki Suomessa 1880-luvulta ensimmäisen maailmansodan vuosiin. En ole koskaan nähnyt posetiivarin säestämää sirkusnumeroa perinteisessä sirkusteltassa esitetyssä näytöksessä. Oletan, että  jossain posetiivia on käytetty myös sirkusnäytöksissä. Joku artisti voisi nykypäivänäkin ottaa numeronsa säestäjäksi posetiivarin. Se antaisi mukavan vanhahtavan lisäpiirteen esimerkiksi vanhanaikaiseen asuun puetun akrobaatin esitykselle.

Näiden nuottien avulla syntyy musiikkia.

Viime vuosisadan alkupuoliskolle asti posetiivareita näkyi usein markkinoilla sekä tivolien ja sirkusten ympärillä soittamassa ja myymässä onnenlehtiä. Itse sirkusnäytökseen teltan sisällä en tiedä yhdenkään posetiivarin tuleen säestämään siellä esiintyvää artistia. Posetiivit menettivät merkityksensä radioiden ja gramofonien yleistyessä. Onneksi nykyään posetiivien ympärillä pyörii jälleen runsaslukuinen harrastajajoukko.

Hollantilainen Martine katu-urku vuonna 2010 Sirkus Finlandiassa.

Katu-urku ja posetiivi ovat mielestäni suurinpiirtein sama asia. Molemmat soittavat samalla periaatteella mekaanista musiikkia kampea käsin pyörittämällä tai sähkömoottorilla. Posetiivi kulkee yhden miehen olkapäällä, mutta katu-urku tarvitsee liikkuakseen vähän apuvoimiakin. Sirkus Finlandialla on kaksi katu-urkua. Niitä soitetaan joskus teltan ulkopuolella. Pienemmän Martine katu-urun näin 2010 Karjaan ensi-illassa teltan sisällä soimassa näytöksen alussa. Se oli sijoitettu esiripun alle maneesin reunalle. Se ei säestänyt kenenkään taiteilijan esitystä. Se toimi näytöksen alkumusiikkina. Ehkä se todettiin hankalaksi käyttää, koska myöhemmin sitä ei enää näkynyt.

Sirkus Finlandian isompi katu-urku vuonna 2007.


Kommentit:

––––––––––––––––––––––––––––––
Tällainen kirja julkaistiin.
––––––––––––––––––––––––––––––
Ja Linnanmäellä oli joskus vesiurut. Hienoja suihkuja ja posetiivimusaa.
––––––––––––––––––––––––––––––
Posetiivarit
Facebook 2.8.2020.
Hämmentävä kuva sirkusteltta -blogissa, jossa Risto Autio soittaa posetiivia Sirkus Finlandiassa 2004.
Ristolla ei ole koskaan ollut tuollaista posetiivia rummuilla, ksylofoneilla ym. herkuilla.
Koneen tunnistan Teuvo Ylitalon Deleikaksi, joka näkyy esim. Pyörii kuin posetiivin sokka -kirjan kuvassa sivulla 251.
Mikäköhän tilanne on ollut, että Teuvon kone on ollut Finlandiassa?
Ilmeisesti kysessä on ollut kerta käynti tai muu tilapäinen juttu.
Valitettavasti asiaa ei pysty enää kysymään Teuvolta eikä Ristolta.
––––––––––––––––––––––––––––––
Kuvan meta-tiedot:
Posetiivari Risto Autio. Sirkus Finlandia Nokian Jäähallin kentällä 13.9.2004. Kuva - Photo: Kari Nieminen, info@reklaamikari.fi
––––––––––––––––––––––––––––––

.

No comments: