Saturday 2 February 2013

Niilo Salo



Tämän kirjan on 1948 kirjoittanut kuuluisa suomalainen ilmavoimistelija Niilo Salo. Kirjassa on tuokioita ja tapahtumia oppimatkalta valtameren taa. Niilo Salo on kirjoittanut muitakin mielenkiintoisen tuntuisia kirjasia 40-luvulla ja myöhemminkin: Uusi teräsmiesjärjestelmäni, Progressiivisesta kotivoimistelusta, Nousujohteinen kotivoimistelujärjestelmä, Jiujitsukurssi.

Niilo Salo oli voimistelija, ilma-akrobaatti, huimien trapetsi- ja köysitemppujen tekijä. Nykyisin häntä kutsuttaisiin myös trapetsitaiteilijaksi. Hän harrasti myös taikatemppuja. Hän syntyi noin vuonna 1902 ilmeisesti Ruovedellä perheen kolmantena lapsena.

Niilo Salon isä oli taitava ampuja, joka ampui vuonna 1885 berdanikiväärillä koko Venäjän armeijan ennätyksen ns. kurssiammunnassa. Isä oli myös taitava voimistelija. Hän palveli armeijassa ja siirtyi myöhemmin lääninhallituksen palvelukseen.

Niilo Salo vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa, missä kävi myös ruotsinkielisen keskikoulun. Palveltuaan laivastossa hän siirtyi ilmavoimiin, jossa työskenteli lentomekaanikkona. Vuodet 1922–1924 kuluivat merillä.

Varsinaiset seikkailut alkoivat vuonna 1925 jolloin hän lähti laivalla rapakon taakse. Amerikassa Niilo Salo työskenteli sirkuksissa, elokuva-alalla stunttina, rakennuksilla, tehtaassa, kävi iltakouluakin. Muutaman vuoden kuluttua hän palasi Suomeen.

No comments: