Thursday, 26 November 2015

Fakiiri Adalbert Hamed 1914 – Fakir


Ylhäällä osa ilmoituksesta, joka oli tamperelaisessa Kansan Lehdessä 29.1.1914. Ilmoitus oli harvinaisen suuri – yhdellä palstalla ja korkea. Erikoisuutta lisäsi siinä ollut puupiirros taiteilijasta. Fakiiri Adalbert Hamed kiersi Suomea jo edelliskesän Anton Anthoniuksen  omistamassa Sirkus Hippodromissa. Häntä mainostettiin silloin  "unkarilaisena".

Ylläolevan lehti-ilmoituksen teksti kokonaisuudessaan tässä:

Ensi kerran täällä! Kaikkialla täydet huoneet! Fakiiri Adalbert Hamed! Päivän ihme.
Mies ilman hermoja
Anatominen maailman attraktioni
Palokunnan talolla perjantaina 30p. tammik klo 8.15 ip mielenkiintoinen ja samalla tieteellinen esitys.
Kaupungin lääkäreitä ja tiede miehiä pyydetään tulemaan. Fakiiri Adalbert Hamed lävistää ruumiinsa, käsivartensa, säärensä, vatsansa, kaulansa, päänsä, silmänsä y.m. teräväksi hiotuilla erilaisilla aseilla; pyöreiksi tahkotuilla, kulmikkailla j.n.e. Kokeita tikareilla ja veitsillä. Yleisö saa itse, jos niin haluaa! lävistää fakiirin ruumiin sanotuilla aseilla. Adalbert Hamed, mies ilman hermoja suorittaa muuten hämmästyttäviä töitä.
Ristiinnaulitseminen.
Fakiiri antaa yleisön ristiinnaulita itsensä. – Naulat saa yleisö lyödä läpi hänen kätensä j.n.e. kiinni ristiin ja vetää myös ne pois. Risti on yleisön nähtävänä huoneuston eteisessä esityspäivänä klo 9 ap. – 5 ip.
Useamman henkilön yhteenneulominen.
Fakiiri neuloo yhteen 2 tai useampia henkilöitä näiden vähääkään tuntematta kipua siitä. – ilmoittautumiset voivat tapahtua esityksen aikana heti ennen kokeiden alkua tai aikaisemmin. Kaikki kokeet suorittaa fakiiri yleisön toivomuksen mukaan joko verivammalla tai ilman. Erikoisesti huomautetaan että esitys on ehdottomasti humpuukivapaata.
Suosituksia ja todistuksia tunnetuilta henkilöiltä ja tiede miehiltä sekä koti että ulkomailta on nähtävänä. Adalbert Hamed antoi lääkäreille ja tiedemiehilla erikoisnäytöksen Internat. Tiedeakademiassa Berliinissä ja on siellä tunnustettu huomattavimmaksi ihmeeksi ja on hän esiintynyt Amerikan ja Europan parhaimmilla näyttämöillä.
Liput: Numeroidut paikat á 3 mk., 2 mk ja 1:50, muut paikat saliin ja parvekkeelle 1 mk. Ennakkomyynti Express'in sikarimyymälässä torstaina ja perjantaina klo 5 een ip sekä sisään käytävällä 2 tuntia ennen esityksen alkua. HUOM.! Lapsia alle 12 vuod. ei lasketa.Puupiirros 1900-luvun alusta. Tämä ei liity mitenkään yllämainittuun ilmoitukseen.

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: