Saturday, 20 December 2014

Toivo "Topi" Allari Niemi


Talvella 1958 reportteri-legenda Matti Jämsä teki Apu-lehteen jutun Allari T. Niemestä. Niemi oli silloin 39-vuotias kuormaustyöläinen Gustav Pauligilla. Oheiset  kuvat ovat tästä artikkelista. Vapaa-aikoinaan hän oli ollut ravintolamuusikkona. Hän oli rumpali ja soitti myös hanuria ja kitaraa. Hän oli myös harrastanut jongleerausta ja tasapainoilua peräti 13 vuotta ja harjoitteli edelleen päivittäin tiukan aikataulun mukaan. Hän heitteli jo kuutta rengasta, ajoi yksipyöräisellä ja temppuili löysällä vaijerilla. Jutun kuvat osoittavan hänen olevan jo melko pätevä. Varsinaista sirkusartistin uraa hän ei kuulemma vielä voinut aloittaa. Aloittiko hän sitä koskaan? Muistaako kukaan?


Allari kertoo Apu-lehdessä miten hänen innostuksensa sai alkunsa. Kerran hänen heitellessään ravintolassa rumpupalikoita, silloisen Suomen notkeimman naisen Sylvi Virtasen aviomies tuli hänen luokseen ja kehotti Niemeä ryhtymään esiintyjäksi. Hän antoi Niemelle Sariolan teräslanka-artistin, Sjöbladin osoitteen ja käski ottaa yhteyttä. Näin tapahtuikin. Sjöblad antoi Niemelle neljä rengasta ja käski aloittaa harjoittelun.


Allari T. Niemi oli naimisissa ja heillä oli 9-vuotias poika Tapio Tapani. Isä toivoi poikansa innostuvan samanlaisesta harrastuksesta. Jutussa hän epäili omia mahdollisuuksiaan päästä enää esiintymään korkean ikänsä vuoksi. Allari kertoi saaneensa erinomaisia treeniohjeita Niilo Salolta. Oma asunto oli vain liian pieni harjoittelulle, mutta kyllä sinnekin sai vaijerin viritettyä.

Kommentit:

Minun Isoisäni Toivo "Topi" Allari Niemi, akrobaatti ja jazzmuusikko, kuuluisakin. Soitti aikansa kaikssa jazzclubeissa Helsingissä ja teki temppuja väliajalla. Esiintyi enemmän kuin kukaan aikansa kollega Suomessa. Linnanmäellä lentävällä trapetsilla ainonana suomalaisena 1950-luvulla. Yllä olevat kuvat ja artikkeli ovat aidosti APU lehden arkistoista eivätkä meidän koti albumista.
Lämpimin muistoin
Cia Anne-Marie Grip

1 comment:

  1. Minun Isoisäni Toivo "Topi" Allari Niemi, akrobaatti ja jazzmuusikko, kuuluisakin. Soitti aikansa kaikssa jazzclubeissa Helsingissä ja teki temppuja väliajalla. Esiintyi enemmän kuin kukaan aikansa kollega Suomessa. Linnanmäellä lentävällä trapetsilla ainonana suomalaisena 1950-luvulla. Yllä olevat kuvat ja artikkeli ovat aidosti APU lehden arkistoista eivätkä meidän koti albumista.

    Lämpimin muistoin

    Cia Anne-Marie Grip

    ReplyDelete