Wednesday, 19 February 2014

Kettusen kupletitTämä nyt ei ole mikään sirkusjuttu, mutta aika lähellä. Pikemminkin tämä menee varieteen puolelle. Tässä pari tivoli-ilmoitusta, Tivoli Pohjola vuodelta 1934 ja Tivoli Imatra 1940. Oikeastaan melko mitäänsanomattomat mainokset, mutta yksi yhteinen piirre niissä on. Molemmissa mainitaan Herra Kettusen laulut. Se riitti siihen aikaan. Kansa tuli joukoittain kuuntelemaan mitä Kettunen oli nyt keksinyt. Kuka oli tämä Kettunen?

Eino Kettunen (s. 13.5.1894–15.8.1964) oli kuplettilaulaja, kansanhumoristi ja rahvaan elämän kuvaaja. Kupletit ottivat kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja niitä voidaan pitää aikansa uutisina. Eino teki lauluja ja kierteli esittämässä niitä ympäri Suomea. Jokaiselle esiintymispaikkakunnalle valmistui uusia lauluja, useimmiten vanhoihin sävelmiin. Yleensä hän käytti säveltämiseen kanteletta. Muita hänen soittimiaan olivat hanuri, fleksatoni ja huuliharppu.

Kettunen haki lehti-ilmoituksella säestäjää itselleen 1920-luvun alussa ja tapasi kitaraa soittavan 17-vuotiaan Kerttu Vänttisen. Naimisiin he menivät vasta 1929. Tämä oli Einon toinen avioliitto. 1930-luvulla Kettunen työskenteli Suomen Tivolissa. Esiintyjinä olivat myös Rafu Ramstedt, Veikko Sato ja Kusti Kupila. Kaikilla heillä oli oma kuplettitelttansa. Kettunen oli nimennyt oman telttansa Laulunäyttämöksi. Juuka-seuralta löytyy kuvakin tästä teltasta. Talvisin Kettunen esiintyi ravintoloissa, iltamissa ja radiossa. Jatkosodan aikana Kettunen viihdytti sotilaita Karhumäen Tivolissa. Tivolin toiminta alkoi kevättalvella 1942. Sotien jälkeen Kettuset muuttivat Helsinkiin. Erilaiset sairaudet ja lopulta Parkinsonin tauti lopettivat Einon kiertue-elämän.

Lähde: Jaakko Kotimäki, "Terve Huttunen, tääl' on Kettunen", Pro gradu -tutkielma, 2008 Joensuu

Kommentit:

Eino Kettusen kuplettiteltasta löytyy kuva täältä:
http://tinyurl.com/q86tel4


1 comment:

  1. Eino Kettusen kuplettiteltasta löytyy kuva täältä:
    http://tinyurl.com/q86tel4

    ReplyDelete