Vanhoja sirkusohjelmia tutkiessa törmää usein haitaristiin. Oikeampi termi taitaa olla hanuristi. Itse soittopeli taitaa olla harmonikka. Se tunnetaan myös monilla lempinimillä, kuten haitari, hanuri, sirmakka, taljankka, kurttu, köyhän urut, ryppy, pussipeli, vetopeli ja pirunkeuhko. Harmonikka kehittyi yksinkertaisesta ”rahvaan” soittimesta ensin monimuotoiseksi populaarimusiikin instrumentiksi ja lopulta vakavamman taidemusiikinkin parissa hyväksytyksi soittimeksi. Erityisesti Venäjän armeijan sotilaat ja laukkukauppiaat levittivät soitinta eri puolille maata 1840-luvulla. Harmonikan ”kulta-aikaa” oli 1930–1950-luku.
Yksi nykyajan loistavimmista sirkushaitaristeista on Anne-Mari Kanniainen. Hän on Sibelius-Akatemian kasvatteja ja Kultaisen Harmonikan voittaja sekä Suomen Mestari viihdeharmonikan soitossa. Vuonna 2009 hän säesti tulijonglööri Antti Sunialan esitystä Sirkus Finlandiassa. Pari vuotta myöhemmin hän säesti samalla areenalla amerikkalaisviheltäjä Sean Lomaxia (yläkuva).
Leipänsä sirkuksesta ovat hankkineet monet tunnetut suomalaiset muusikot. Vili Vesterinen oli 20-luvulla yksi. Toinen on Veikko Ahvenainen, joka kertoo nukkuneensa yöt leijonahäkin katolla. Muutama vuosi sitten Ahvenainen sävelsi Sirkus Finlandialle oman marssin. Tuossa alhaalla pari kuvaa haitaristeista, jotka osasivat muutakin kuin soittaa. Toinen on tunnettu akrobaatti Esa Karttunen. Toinen on samat lajit hallitseva Wäinö Bergström.
Pistän tähän alas vielä pari kuvaa sirkushaitaristeista. Mahtaako joku tuntea heitä? Tikapuita alas harppova on ilmeisesti etunimeltään Kauko. Hän oli juuri paraatissa Suomen Tivolin auton katolla Vuolijoen Maatalousnäyttelyssa 60-luvulla. Toiseen kuvaan ei ole mitään vinkkiä annettavissa.
No comments:
Post a Comment