Sunday 4 August 2024

2024 • Andrew Van Buren • taiteilija ja järjestäjä • artist and organizer


Viime toukokuun lopulla minulle tarjoutui erinomainen tilaisuus tavata Andrew Van Buren, joka on yksi tärkeimmistä henkilöistä Philip Astley Centren luomisessa Newcastle-under-Lyme'en Keski-Englantiin. Philip Astley esitti ensimmäisenä maailmassa nykymuotoisen klassisen sirkusnäytöksen Lontoossa 256 vuotta sitten. Hän oli syntynyt Newcastle-under-Lyme'essä, jonne nyt avattiin hänen nimeään kantava keskus, josta löytyy kaikkea häneen liittyvää tietoa ja materiaalia. Kaupungilla liikkuessa törmää usein hänen nimeensä  ja  tuntuu, että koko kaupunki on ylpeä hänestä.


Andrew Van Buren näyttää isänsä avustuksella omistaneen melkein koko elämänsä Philip Astley -projektille. Andrew on ammatiltaan monipuolinen sirkustaiteilija ja showmies. Parhaiten hänet tunnetaan taikatempuista, jongleerauksesta, akrobatiasta, yksipyöräisellä ajosta jne, jne. Andrew Van Buren vietti lapsuutensa kiertäen maailmaa vanhempiensa Fred Van Buren'in ja Greta'n taikaesityksissä. Ensimmäistä kertaa lavalle hän nousi vain kuuden viikon ikäisenä. Hän oppi ammattinsa kasvaessaan teattereissa ja sirkuksissa, lavalla, sen ulkopuolella ja kulissien takana. Kokemusta kertyi myös useista televisio- ja elokuvatöistä. Andrew Van Buren ja hänen tiiminsä ovat esiintyneet ympäri maailmaa. Esiintyjätehtävien lisäksi hän on myös mukana ja johtaa useita meneillään olevia rinnakkaisia ​​viihdeteollisuuteen perustuvia projekteja. Andrew'lla on tytär pitkäaikaisen kumppaninsa ja lava-assistenttinsa Allyson Fordin kanssa. 


Suurista muraali-teoksistaan tunnettu paikallinen taiteilija Ethan Lemon sai keväällä valmiiksi tämän teoksen Andrew'in vanhemmista Greta ja Fred Van Buren'ista, jotka aloittivat uransa 1950-luvun alussa lumoten yleisöt ympäri maailmaa.


Ja sokeri pohjalla! Olin lentää takamuksilleni, kun Andrew Van Buren vei vierailun lopuksi minut kotiinsa. En ole ikinä nähnyt niin paljon vanhaa sirkus- ja tivoli-aineistoa yhdellä kertaa. Vaelsimme huoneesta toiseen ja joka paikassa oli seinillä hyllyt täynnä lattialta katonrajaan asti todella mielenkiintoista materiaalia. Minulla oli hengästynyt olo vielä pitkään sen vierailun jälkeen. Tässä jokunen kuva näkemästäni.









No comments: