Tuesday 4 July 2023

Siluetit sirkuksessa • Silhouettes in the circus


Tunnetuin suomalainen siluettitaiteilija on Emil Cedercreutz (16.5.1879–28.1.1949). Hän oli kuvanveistäjä, siluettitaiteilija ja kirjailija. Hän kirjoitti Suomessa ensimmäisen sirkuskirjan Cirkusliv i Norden. vuonna1946. Ylhäällä yksi hänen sirkusaiheisista töistään. Siluetti eli silhuetti on varjokuva tai ääriviivakuva, joka tavallisesti esittää ihmistä, eläintä, esinettä, maisemaa tai tapahtumaa. Tyypillisin tällaisen kuvan laji on ilman luonnostelua mustasta paperista saksilla leikattu ihmisen profiilikuva, joka liimataan vaaleaan kartonkialustaan. Toisaalta varhaisimmat siluetit olivat yksivärisiä maalattuja kuvia. Siluetin voi tehdä myös esimerkiksi repimällä, tussilla, valottamalla valokuvauspaperia ja sille asetettuja esineitä tai vaikkapa käsittelemällä valokuvaa kuvankäsittelyohjelmalla. Siluetti voidaan valmistaa myös leikkaamalla metallilevystä kuten alumiinista tai teräksestä. 


Sattumalta Sirkus Sariola otti 1949–1953 logokseen lähes samanlaisen siluetin kuin Cedercreutzilla oli. Sama se ei kuitenkaan ole, mutta ällistyttävän lähellä sitä. 



Hiukan samaan tapaan englantilainen Giffords Circus käyttää liikemerkkinään siluettia, joka esittää ratsastajaa ja koiraa.


Tänä kesänä Giffordin Sirkuksen ohjelmassa esiintyy espanjalainen Sergi Buka eli taiteilijanimeltään Didier Dumont, taikuri, illusionisti, varjotaiteilija ja valotaiteilija. Hän esittelee numerossaan siluetteja eli varjokuvia liikkuen pimeällä maneesilla kolmipyöräisellään, jossa on pieni valonheitin ja iso pyöreä valkokangas. Ihastuttava, harvoin nähtävä numero.

.

No comments: