Saturday 16 October 2021

2021 • The Flying Wulber



Monen mielestä lentävä trapetsi on hienoin sirkuslaji. Lentävää trapetsia tehdään kovassa keinuvauhdissa, tehden samalla parilta toiselle vaihtoja - eli lennetään halki ilmojen. Lentävää trapetsia pidetään klassisen sirkuksen kuninkuuslajina. Siinä artisti lentää ilman halki toisella rekillä olevan kiinniottajan käsiin. Usein lentäjä tekee ilmalennon aikana esimerkiksi voltin tai piruetin. Arvostuksen laajuus johtuu osin siitä, että esityksen artistit käyttävät numerosaan hyväkseen lähes koko sirkuksen ilmatilan laidasta laitaan ilman turvaköysiä. Se on paljon näyttävämpää kuin esiintyminen keskellä maneesia yksinään. Mutta kyllä sieltä maneesin keskeltäkin löytyy timantteja. 



Sirkus Finlandian tämän vuotisessa näytöksessä niitä on moniakin tähtiä, mutta ilmatilaa hallitsee The Flying Wulber. Ryhmän johtaja on Miltcho Kolev (Bulgaria/Italia) ja muita jäseniä Patricio Alexis (Chile), Carlos Arturo (Chile) ja Gréta Molnár (Unkari). Kaunein ja nuorin heistä on Gréta, joka aloitti nämä hommat jo pari vuotta sitten 16-vuotiaana. Tunnetun italialaisen lentävän trapetssiryhmän Flying Wulber juuret ovat Circo Vulcanellissa, jonka aikoinaan perusti Mario Vulcanelli, joka nimettiin uudelleen Circus Wulberiksi noin vuonna 1970. Se on käyttänyt myös nimeä Circo di Berlino



Trapetsi syntyi vuonna 1856. Silloin ranskalainen voimistelija Jules Leotard kyllästyi vanhoihin voimistelulajeihin ja kehitti trapetsin. Hän teki temppuja trapetsin kanssa veden yläpuolella. Näin syntyi ensimmäinen keinutrapetsi. Vuonna 1859 Jules Leotard päätyi esiintymään Circus Napoleoniin. Muut trapetsin muodot kehittyivät pikkuhiljaa. Perinteisissä sirkuksissa näkee staattista trapetsia, keinutrapetsia ja lentävää trapetsia. 


Kaikki kolme sokkona mustan hupun alla.

Käännettäessä ulkolaista tekstiä tietokoneella suomeksi, sana trapeze kääntyy sanaksi puolisuunnikas. Ja sehän on ihan oikein vaikka vähän lukemista sekoittaakin. Geometriassa trapetsi tarkoittaa puolisuunnikasta. Purjehduksessa trapetsi on veneen mastoon kiinnitettävä vaijeri. Sirkuksessa se on kahden köyden varassa riippuva tanko, jota käytetään ilma-akrobatiassa.




.

No comments: