Monday 15 February 2021

Lasten Päivä • Children's day

Lastenpäivän juhlakulkue Eteläsatamassa Saunakadulla (Laivasillankatu) 11.5.1909. Kulkueen keskellä näkyy useita Pierrot-tyylisiä klovneja valkoisissa asuissa.

Lasten Päivä oli kansallinen juhlatapahtuma, joka kopioitiin meille Ruotsista 1907. Lasten päiviin liittyi mm. arpajaisia, tansseja sekä tivoleita ja sirkuksia, yms. Kaupungin halki kulkeva paraati oli tärkeä osa juhlapäivää. Tapahtumilla kerättiin rahaa lastensuojelutyölle. Ruotsissa Barnens Dagia oli järjestetty vuodesta 1905 lähtien. Lasten päivää vietettiin useissa kaupungeissa – ei aina samaan aikaan, eikä ihan joka vuosi. Tässä muodossa ei Lasten Päivää enää vietetä.
Lastenpäivän kulkue Tammelan sillalla Tampereella joskus 1910-luvulla. Ovatkohan matkalla uudelle Hippos-kentälle.

Lastenpäivän juhlakulkue Pohjoisella Esplanaadikadulla 1913. Taustalla vasemmalla Kanavaranta 1 - Katajanokanlaituri 1. Etualla valkoinen Pierrot hevosen ohjaimissa.

Lastenpäivät elokuussa 1922. Taustalla oleva rakennus on Läntinen Viertotie 24b (Mannerheimintie 46).

Vuonna 1924 Lastenpäivän kulkueen taustalla Merikatu 1. Äärimmäisenä oikealla kapea kaistale Neitsypolku 1:tä. Lavalle on aseteltu seisomaan komea kirahvi. 

Tämä ilmoitus oli Hämeen Yhteistyössä 9.8.1949. Lasten Päivän Huvikenttä on saapunut Tampereen Hippokselle. Ulkolmanäyttämöllä oli paljon ilmaista katseltavaa ja tivolikentältä löytyi myös Taikuriteltta, jota isännöi taikurimestari Solmu Mäkelä. 

Lastenpäivän kulkue Porthaninkatu 6:n ja 8:n kohdalla noin vuonna 1950.

Linnanmäen huvipuisto avattiin 27.5.1950. Linnanmäki oli aluksi nimeltään Lasten Päivän huvipuisto. Wikipedia kertoo Lasten Päivän nykypäivästä näin: Lasten Päivän Säätiö (ruots. Stiftelsen Barnens Dag) on suomalainen säätiö, joka on perustettu virallisesti toukokuussa 1957. Se ylläpitää ja kehittää omistamaansa Linnanmäen huvipuistoa ja kerää varoja suomalaiselle lastensuojelutyölle. Säätiö oli alun perin myös Tykkimäen huvipuiston omistajana ja myöhemmin puiston omistavan yhtiön osakkaana, kunnes luopui osuudestaan 2005.
Kansainvälinen lasten päivä (myös lapsen oikeuksien päivä) on YK:n yleiskokouksen aloitteesta vuodesta 1954 vietetty kansainvälinen vuosipäivä. Päivän ajankohta vaihtelee maittain. Useissa maissa, myös Suomessa sitä vietetään 20. marraskuuta, sillä tuona päivänä vuonna 1959 hyväksyttiin Lasten oikeuksien julistus ja 20. marraskuuta 1989 Lapsen oikeuksien sopimus.
Suomessa päivä merkittiin Suomen UNICEFin aloitteesta lastenpäivän nimellä kalentereihin 1990-luvulla. Aluksi ajankohtana oli lokakuun ensimmäinen maanantai, mutta vuodesta 2002 lähtien päivää on vietetty 20. marraskuuta nimellä Lapsen oikeuksien päivä. Vuodesta 2020 lähtien se on päätetty merkitä kalenterihin myös liputuspäiväksi.


.

No comments: