Tuesday 12 February 2019

1948 • Tivolihuijareita • Funfair charlatans

Majakka ja Perävaunu oli tanskalainen mykän elokuvan ajan 
koomikkopari, jonka muodostivat näyttelijät Carl Schenstrøm (1881–1942) 
ja kuvassa näkyvä Harald Madsen (1890–1949). 

Tivolihuijareita pidätetty Keski-Suomessa. Myivät lippuja elokuvanäytäntöihin, joita ei aottukaan järjestää. Näin otsikoi Helsingin Sanomat vuoden 1948 viimeisenä päivänä.

"Tätä yleisön huiputtamista oli harjoittanut Jyväskylästä lähtöisin oleva Tivoli Karjala. Tivolin henkilökuntaan kuuluvat Reino Ritola ja Aaro Aatos Vianto olivat joulun aikaan myyneet leimaverottomia elokuvalippuja Siilinjärven seuratalossa muka esitettävään "Majakka ja Perävaunu" -filmiin. Miehet esiintyivät komeissa asemapäällikön lakeissa ja saivat lipuistaan 50 markkaa kappale.

Miehet vuokrasivat vielä seuratalonkin, mutta siirtyivät sitten Kinnulaan jatkaen myyntitouhuaan. Heidät pidätettiin Kinnulassa. He tunnustivat etteivät he olleet aikoneetkaan järjestää elokuvanäytäntöä. Heillä oli aikomuksena myydä eri paikkakunnilla elokuvalippuja ja sitten peruuttaa näytäntö ja häipyä Kokkolaan. 

Reino Ritola oli jo joulukuun alussa mukana kiertueella esittämässä Tivoli Karjalan eläintieteellistä museota. Auton, jolla kiertuematka suoritettiin, omistaa johtaja Johan Hirvonen. Nyttemmin on todettu, että autosta puuttuivat rekisteripaperit, joten auto takavarikoitiin Karstulassa. Siellä kiertue oli jäänyt matkustajakotiin velkaa yli 3.000 markkaa, mikä ei suinkaan ole kiertueen ainoa velkasumma."




Aika rajua tekstiä. Sotien jälkeen sirkusten ja tivolien arvostus ei ollut kovinkaan korkealla. Tällaiset uutiset eivät sitä parantaneetkaan. Onneksi ajat ovat muuttuneet. Suomalaiset sirkukset, tivolit ja huvipuistot ovat tänään korkeatasoisia viihdekeskuksia ja merkittävä osa kulttuuriamme.

Muistaako joku millainen oli Tivoli Karjala?

.

No comments: