Tuesday, 18 December 2018

Klovnityypit • Clown Types

Les Rossyann. Ranskalaiset Valkoinen klovni ja Aukusti vuonna 2006. 

Klassinen sirkusnäytös koostuu useista erilaisten artistien suorittamista esityksistä. Kukin niistä kestää parista jopa kymmeneen minuuttiin, joskus pidempäänkin. Esitys sisältää useimmiten katsojan tunteisiin vetoavaa viiltävää jännitystä tai vatsaa kutittavaa ratkiriemukasta naurua. Artistien numerot vaativat joskus paljonkin erilaisia välineitä ja rekvisiittaa, joiden rakentaminen maneesille ja niiden purkaminen vievät lyhyen tai pidemmän ajan. Jotta nämä väliajat eivät tuntuisi tylsältä, samaan aikaan juontajan tehtävä on nostaa katsojien mielenkiintoa seuraavaa ohjelmanumeroa varten. Toisena vaihtoehtona areenalle ilmestyy klovni pitämään hauskaa yleisön kanssa. Näitä pellejä nimitetään Paussiklovneiksi tai Reprise-klovniksi. Joitakin vuosikymmeniä sitten paussiklovnien nimeä ei liitetty edes varsinaiseen esiintymisluetteloonkaan vaan se mainittiin listan lopussa. Jos klovnilla on oma isompi ohjelmanumero muiden artistien tapaan, häntä nimitetään Entré-klovniksi ja silloin nimikin mainitaan muiden sirkustähtien rinnalla ohjelmalehdessä.

Prof. Bluffo eli Pekka von Cräutlein keväällä 2003.

Klovni on ammattimainen koomikko, joka huvittaa yleisöään usein arkielämän aihein, rehevin parodioin. Klovni ei suinkaan vain seiso aloillaan ja kerro vitsejä, vaan hänen on myös osattava mitä erilaisimpia sirkustaitoja, kuten esimerkiksi akrobatia, taikatemput, ratsastus, eläinten kesytys, musisointi mitä erilaisimmilla soittimilla ja jopa nuorallakävely. Klovneria juontaa juurensa monien alkuperäiskansojien kulttuurissa esiintyvään ilveilijään. Se on tuhansia vuosia vanha taidelaji, joka kehittyi edelleen antiikin Kreikassa. Nykyinen klovni syntyi 1700-luvun loppupuolella teatterin - varsinkin italialaisen kansankomedian, commedia dell'arten harlekiinista (koominen, zanneihin eli köyhälistöön kuuluva palvelijahahmo) - ja markkinaesitysten perinteisistä, koomisista hahmoista. Sirkuksen ohjelmanumeroksi klovneria tuli vasta 1800-luvulla, kun tarvittiin koomista helpotusta vaarallisten ja jännittävien ohjelmanumeroiden jälkeen.

Klovni Dodo eli Jari Siljamäki kesällä 2011.

Perinteisessä sirkuksessa klovneriassa tunnetaan kaksi perushahmoa: Aukusti ja Valkoinen klovni. Nykyisin maneesille on ilmestynyt monia variaatioita näistä. Varsinkin amerikkalaisissa sirkuksissa näkee paljon Kulkuri-tyyppisiä klovneja. Klassinen sirkuksen klovnihahmo on myös  yksin esiintyvä kulkuriklovni, jonka tunnetuin edustaja on mykkäelokuvista tuttu Charlie Chaplin. Ulkoinen ulkoasu ei enää nykyään ole tärkeä tapa osoittaa mikä klovni on kyseessä. Klovni saattaa olla täysin maskitonkin ja ihan normaalissa asussakin. Tärkeintä on mitä teet.

Klovnit Aaro Laitinen ja Ransu Alhoniemi 1980-luvun alussa.

Aukustiklovni on sähläri, jolla on punainen nenä ja usein tukkakin. Suomessa klovni aiemmin on useimmiten ollut juuri tällainen pelle. Aukustilla menee yleensä kaikki aivan poskelleen. Yhteistä Aukusti-klovneille useinkin on punainen nenä, suuri punaiseksi maalattu suu, mustat piirrot kyyneljuovineen silmien ympärillä ja tietynlainen, valkopuna klovnimaski kasvoilla. Aukustin sanotaan syntyneen vuonna 1869 berliiniläisessä Renz-sirkuksessa, kun taitoratsastaja Tom Bellinger laittoi peruukin päähänsä, käänsi takkinsa nurinpäin ja hyppäsi hevosen selkään ratsastamaan. Naurava yleisö huusi esiintyjälle ”Auguste!”, joka silloisella saksalaismurteella tarkoitti hölmöä tai tomppelia.

Riesa-Pelle eli Kaisa Kallioluoma vuonna 2012.

Aukustin hyvä kaveri on Valkoinen klovni. Hän on se selväjärkisin isossakin pellejoukossa. Hän on usein myös hyvin määräilevä tyyppi. Hän on aina hyvin pukeutunut ja käytökseltään sulava ja korrekti tavoiltaan. Hänen kasvonsa ovat kokonaan valkoiset ja päässä valkoinen tötteröhattu. Toinen korva on punainen, nykyään usein molemmatkin. Valkoinen klovni rakastaa kimaltavia, kauniita ja naismaisia asuja. Joseph Grimaldi (1778–1837) oli englantilainen pantomiimitaiteilija, jota pidetään klassisen klovnin roolin keksijänä. Hän otti käyttöön pikkulapsen pukua jäljittelevän värikkään asun ja meikin, johon kuului valkoinen naama, punaiset huulet, liioiteltu poskipuna ja kaarevat kulmakarvat. Meikin käyttö oli suuri muutos, koska aikaisemmin pantomiimiesiintyjät olivat käyttäneet naamioita.

Sebastian eli Seppo Tauriainen keväällä 2008.

Muuten – 12-vuotias riminiläisen tukkukauppiaan poika Federico Fellini kyllästyi kodin rauhaan ja koulun kuriin ja karkasi sirkukseen; muutaman kiitävän kuukauden ajan hän toteutti pikkupojan unelmaa toimien yhtenä sirkuksen klovniryhmän apuklovneista; sitten rahat loppuivat ja hän palasi kotiin. Tämä tarina tulee mieleen kun katsoo Fellinin elokuvia, esimerkiksi Klovnit – onnellisten maailma (Clowns, 1970) ja Tie (La Strada, 1954).


Allan J. Hintaruikku eli Mona Ratalahti talvella 2008.


Mr. Slow eli Jyrki Nousiainen keväällä 2010. 





No comments: