Monday, 9 July 2018

Early 20th century • Saila Bros. • Acrobat Duo

John B eli Jussi Säilä eli John Saila.

Tällä kertaa haemme tietoja lukijamme lähettämiin kuviin 1900-luvun alkupuoliskolta. Helsinkiläinen John B aka Jussi Säilä aka John Saila karkasi 1900-luvun alkuvuosina sirkukseen ja jäi sille tielleen. Tämä tapahtui hänen ollessaan noin 13-vuotias kangaskaupan apulainen Aleksanterinkadulla.

Jussi Säilän voimamiesasu ja kengät ovat vielä tallella.

Hän kiersi Pohjoismaita ja Eurooppaa lopulta päätyen rapakon taakse Amerikkaan. Työt lännessa alkoivat ensin vesipoikana. Hän toimi kuvien ja tarinoiden perusteella ainakin akrobaattina, trapetsitaitelijana, voimamiehenä ja loppuaikana klovnina eri sirkuksissa. Legendan mukaan hän on esiintynyt Ruotsin kuninkaallisille ja Venäjän Tsaarille... Mutta vain hänen kertomanaan... Ties kuinka paljon hän tarinoitaan väritti.

Jussi Säilä ja Vili Säilä.

Hänen oikea sukunimensä oli ehkä Bergström (s. 1890). Tiedetään vain, että nimi alkoi B-kirjaimella. Hän esiintyi jonkin aikaa 1918–1928 duona Vili Säilä -nimisen trapetsitaiteilijan kanssa. Bergström muutti sukunimekseen Säilä taiteilijaystävänsä mukaan Suomessa jo ennen Ruotsiin siirtymistään. Amerikassa siitä tuli tietysti Saila. Heidän taiteilijanimensä oli Säilä-veljet aka Saila Brothers aka Saila Bros. aka The Saila's.

Jussi Säilä ja Vili Säilä.

Kirjassaan Huvielämän kiertolaisia Heikki Nevala kertoo, että helsinkiläinen Vilho Säilä -niminen trapetsitaiteilija sai 1915 ensin kiinnityksen Ruotsiin ja myöhemmin Yhdysvaltoihin. Hän kertoo myös, että 1900-luvun alun Suomessa Vilho Säilä teki numeronsa roomalaisilla renkailla August Sunellin Cirkus American Waudeville -sirkusteltassa. Bergström käytti hänestä nimeä Vili Säilä.


Jussi Säilä, Vili Säilä ja puu-see.
.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: