Friday, 7 October 2016

Finn Aspen


Kansainvälisesti tunnettu suomalainen taikuripari Jorma ja Aino Airaksinen aka Finn Aspen jatkaa edelleen uraansa esiintymällä omassa Illuusioteatteri Taikavuoressa Nilsiässä. Tilauksesta he esiintyvät toki muuallakin. Taikuripari on työskennellyt  lähes 50 vuotta  yhteisessä ammatissaan. He ovat voittaneet neljä kertaa taikurien Pohjoismaiden mestaruuden vuosina 1974, 1975, 1976 ja 1986 sekä FISM:n maailmanmestaruuskilpailujen kolmas palkinto yleisessä näyttämösarjassa 1976. He esiintyivät neljä vuotta yhtäjaksoisesti Euroopan parhaissa ja tavotelluimmissa esiintymispaikoissa 1979–1983 mm. Hampurin Hansa-teatterissa, Madridin Florida Parkissa ja Budabestin Maxim Varieteessa.  Televisioesiintymisiä heillä oli mm. Pohjois-Koreassa, Unkarissa, Espanjassa, Turkissa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Kim Il Sungin oikealla puolella Jorma Airaksinen. Vaino Aino
ylärivissä kolmas vasemmalta.

Esiinnyttyään Pohjois-Koreassa 1987  Kim Il Sungin 75-vuotispäivillä,  presidentti kätteli Jorman ja  pyysi viereensä kunniapaikalle sirkustaiteilijoiden yhteiseen kuvaan. Esiintyessään kaksi kuukautta Maxim Varieteessa Budabestissa mm. Itä-Euroopan pääministereille, yleisössä oli paljon tunnettuja valtiomiehiä. Unkarin televisio tuli paikalle ja nauhoitti koko varieteesta vain Finn Aspen näytöksen.  Jormaan teki tässä varieteessa kuitenkin suurimman vaikutuksen kun tunnettu saksalaissyntyinen näyttelijä Gurd Jurgens nousi heidän näytöksensä lopussa seisomaan antaen äänekkäät suosionosoitukset. Kansainvälinen ura päättyi Jormalle tehtyyn sydänsiirtoon 1993. Suomessa ura on jatkunut katkotta sen jälkeen.

Sirkus Finlandiassa 1996.

Taikuripari järjesti taikuriopetusta nuorille Opetusministeriön apurahan innoittamana parisenkymmentä vuotta eri paikkakunnilla. He järjestivät Nilsiän kaupungin kanssa valtakunnallista sirkusleiriä yli kymmenen sirkusalan opettajan voimin 12 kesänä 1988–1999.  Oppilaina oli nykyisin tunnettuja sirkustaiteilijoita esim. Iiro Seppänen, Kalle Nio Hakkarainen, Joni Pakanen, Janne Raudaskoski. Jani Suihkonen, Tatu Tyni, Timo Tiikkainen, Jyrki Jay Niemi ja Markku Marko Karvo.


Vuonna 2005 Jorma ja Aino  perustivat Nilsiään Suomen ja Pohjoismaiden ainoan jatkuvasti toimivan Illuusioteatteri Taikavuoren. Heillä on ollut siellä 12 vuoden aikana  yli 550 näytöstä. Lisäksi he vierailevat edelleen näytöksineen eri paikkakunnilla.  Jorma Airaksinen on tehnyt myös merkittänän uran Suomen eri teattereissa suunnittelemalla ja ohjaamalla taikatemppuihin perustuvia erikoistehosteita ja näytöksiä. Suomen vanhin taikuriyhdistys, 1945 perustettu Suomen Taikapiiri valitsi Jorma Airaksisen Vuoden Taikuriksi vuonna 2001 sekä Suomen Taikapiirin kunniajäseneksi vuonna 2006.  Esiintyvät taiteilijat ry myönsi  2008 Jorma ja Aino Airaksiselle arvonimen Viihdetaiteen mestari. Jorma ja Aino Airaksinen ovat molemmat saaneet Opetusministeriön myöntämän taiteilijaeläkkeen täysimääräisenä.

Sirkus Finlandiassa 2001.


No comments:

Post a Comment