Saturday, 7 March 2015

Norsu-uutinen – Elephant news


Amerikkalainen Ringling Bros. and Barnum & Bailey ilmoitti tämän kuun viidentenä päivänä, että se lopettaa norsunumeronsa kiertävissä sirkuksissaan asteittain vuoteen 2018 mennessä. Syyksi kerrottiin kasvanut julkinen huoli norsujen hyvinvoinnista. Parhaillaan matkalla on kolme sirkusyksikköä ja niissä 13 aasialaista norsua.  Ne siirretään Ringling Bros. Center for Elephant for Conservation -keskukseen Floridaan, jossa ne liittyvät siellä jo laiduntavaan 40 norsun laumaan.

The greatest show on earth -slogan ei kuullosta enää niin hohdokkaalta. Monille sirkuksen ystäville norsut ovat ikoni, joka kuuluu sirkukseen. Aika näyttää miten tämä vaikuttaa sirkusalaan yleisemminkin kuin vain Yhdysvalloissa. Ainakin se näkyy RBBB:n kassassa.

Norsut eli elefantit ovat suurimpia maalla eläviä nisäkkäitä. Niitä on useita eri rotuja. Itse erotan afrikkalaisen ja aasialaisen toisistaan korvista. Aasiannorsun korvat ovat pienemmät ja iho vähemmän ryppyinen kuin kaverillaan Afrikassa.

Alhaalla vielä kuva eurooppalaisesta kolmen maneesin sirkuksesta. Kyseessä on saksalainen Circus Krone joskus kauan sitten. Vuonna 1928 Circus Kronella oli tällainen mammuttiteltta ja mukana kiertueella oli yli 650 eläintä. Carl Krone esitti silloin 27 norsua yhdellä kertaa. Olisiko tämä niiltä ajoilta?


Kommentit:

Henkilökohtainen mielipiteeni garderobin takaista elämää tuntevana on, että Ringling Bros. and Barnum & Baileyn päätös on inhimillisen viisas. Norsut kuten apinatkin ovat vähän liian älykkäitä eläimiä, joille sirkuselämä, -ympäristö on liian virikkeetöntä ja luonnotonta.
Timo Kanerva

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: