Wednesday, 11 February 2015

Kelly Miller Circus - America's One Ring Wonder


Klovni Sebastian eli Séppo Tauriainen valloittaa uutta mannerta ja lähetti ensimmäisen raporttinsa:

Aloitimme kiertueen Yhdysvalloissa perinteikkään Kelly Miller Circuksen kanssa 5. helmikuuta Rio Grande Valleyn alueelta Etelä-Texasista. Täällä väestö tuntuu puhuvan enimmäkseen espanjaa, joten otin pikakurssin kielestä telttapojilta numeroani varten. Esitys on parin tunnin mittainen ja koostuu samantyylisistä numeroista, kuin meillä päin. Erona on ehkä juontajan suuri rooli ohjelmassa ja erikoiset välinumerot kuten jonkinlainen pähkinöitten myynti kamppanja kesken esityksen. Ihmiset ryntäävät ostamaan pähkinäpusseja Ring Masterin hehkuttaessa aihetta maneesille. Jollain pähkinäpussilla ilmeisesti voittaa jotain, mutta tähän on tutustuttava tarkemmin. Esityksen juontaa ilma-akrobaatti Rebecca Ostroff. Hänet nähtiin Suomessa joulun aikoihin Vettä elefanteille -elokuvassa. Rebecca on kiertänyt vuosia Kelly Millerin mukana ja nyt ensimmäistä kertaa Ring Masterin roolissa.


Tässä meidän ohjelmamme:
Ryan Holder - TIIKERIT
Kuusi upeaa tiikeriä sekä kaksi valkoista tiikeriä. Yksi sirkuksen suosituimmista vakioesiintyjistä.
Fagolino - KLOVNI
Italialainen klovni, joka vierailee maneesilla kolme kertaa.
Arwen, Kimberly ja Emilie - TANSSI RYHMÄ
Esiintyy maneesilla muutamia kertoja 1920-luvun Charleston tyylisten numeroiden kanssa.
Fridman - LAUTASNUMERO
Perulainen monitaituri, joka myös puuhailee monitoimimiehenä sirkuksessa. On käynyt jo korjaamassa minunkin kiertuekotia.
Carolyn & Shirley - KOIRAT, ANKAT JA LAAMA
Moni varmaan muistaa Finlandiassa useita kertoja vieraileen Pat Harrison ja hänen Hot Dogit. Tässä numerossa on samanlainen kärry, mutta yllättäen koirat oli todella pukeutuneet hodareiksi - kyllä, koirat juoksevat maneesille sämpylöiden välissä sinapit selässä. Tämän mukavan huolettoman numeron toisena esiintyjänä on johtajan ihastuttava irlantilainen rouva Shirley.
Sebastian - VATSASTAPUHUJA
Oululainen yksinpuhuja isossa maassa.
WEB PRODUCTION
Tämä näyttävä ilmanumero on lähtöisin Ringling Brothers sirkuksesta ja kuuluu Kelly Millerin jokavuotiseen ohjelmaan. Siinä viisi ilma-akrobaattia esiintyy yhtä aikaa eri puolilla maneesia. Tätä numeroa varten on mastoista viritetty erityiset vaijerit, jotta akrobaatit on saatu ympäri maneesia.
Nicolas Sourens - JONGLÖÖRI
Erittäin hyvä jonglööri perinteisillä välineillä palloilla, keiloilla ja renkailla. Nicin vaimo toimii loistavana partnerina numerossa.
Abraham Gebre - JONGLÖÖRI
Nigerialainen artisti on nyt toista vuotta esiintymässä täällä. Hänet on nähty aikaisemmin niinkin lähellä kuin Ruotsissa Cirkus Olympian ja Scottin mukana. Hänen numeronsa on erittäin hyvä ja vauhdikas. Abraham jongleeraa hattujen lisäksi kulmaan asetettuja levyjä vasten pomppivilla palloilla. Esitys on erittäin vauhdikas ja energinen.
Zaya ja Mindeh - STRAPS
Mongolialainen pariskunta esittää kauniin ilma-akrobatianumeron remmeillä.
Kimberly Sourens - TRAPETSI
Jonglöörin vaimo tekee elegantin trapetsinumeronsa ranskalaisen musiikin tahdissa.
Mike Rice - SEEPRAT JA KAMELIT
Lisää eksoottisia eläimiä maneesilla. Numero on kamelinumeroksi yllättävän vauhdikas. Vauhdin syynä varmaan vauhtia ylläpitävät vikkelät seeprat.
Tommy Demry - NORSU
Sirkuksen henkilökunta ihmetteli ennen harjoitusten alkua, miltä näyttää numero yhdellä elefantilla, kun yleensä niitä on aina ollut kolme. Hyvältä se kuitenkin näytti. Norsu nimittäin tanssii kouluttajansa Tommyn kanssa. Ja kun meno villiintyy nappaa elefantti myös tamburiinin kärsäänsä ja säestää tanssiaan. Varsin erikoinen näky.
Zaya - CONTORTIONISTI
Straps numerossa esiintynyt Zaya tekee toisen taidokkaan numeron.


Sirkus on kauttaaltaan upeasti koristeltu. Autojen ja vaunujen kylkiin on tehty taidokkaita maalauksia. Useassa kohtaa esiintyy sirkuksen omistajan John Ringling North II:n nimi. Hänen enonsa olivat kuuluisat Ringlin Brothersit ja heidän sirkuksen mukana John vietti lapsuutensa. Kun hänen isänsä ja enonsa myivät sirkuksen, loppui myös herra Northin kiertäminen. Hän siirtyi hoitamaan suvun maatilaa Irlantiin. Veri veti kuitenkin takaisin sirkuksen pariin ja hän osti vuodesta 1938 toimineen Kelly Miller Bros sirkuksen. Johnin pitkäaikainen ystävä Jim Royal siirtyi Big Apple Circuksesta johtamaan Kelly Milleriä. Nämä molemmat herrat ovat olleet erittäin mukavaa seuraa ja erittäin helposti lähestyttäviä ihmisiä. Myös sirkuksen henkilökunnan puheista olen huomannut, että omistaja ja johtaja ovat pidetty. Tekninen henkilökunta tulee Meksikosta. Sirkuksen 85 hengen porukkaa varten on oma keittiövaunu Cook House, jossa käymme syömässä. Ruokalan isäntänä toimii erittäin hyväntuulinen Jeremiah, joka on loistava kokki ja seuranpitäjä.


Sirkuksen sisäänkäynti eli Midway on täytetty monenlaisilla houkutuksilla ennen telttaan menoa: kasvomaalausta, eläinratsastusta ja valokuvausta, matkamuistomyymälää, ilmapalloja, pomppulinna ja Side Show. Dollarilla pääsee katsomaan monelaista ihmeellisyyttä mm. muumioitunutta merenneitoa, krokotiilin päätä, El Chupacabraa ja montaa muuta olentoa. Yleisesti ottaen nämä nähtävyydet ovat eivät ole hengissä, mutta eräässä vitriinissä vilisti jotain eläviä ötököitä. Tämän ihmeellisyysmuseon kuraattorit ovat tiikerin kesyttäjä Ryan ja mekaanikko Danny. Sirkuksen kioskit ovat täkäläiseen tapaan myös erittäin monipuolisia. Myytävänä on tavallisten karkkien, jätskien, hattaroiden ja popcornien lisäksi myös Corn Dogeja, Funnel Caces, Sno Corns, Peanuts, Caramel Apples ja paljon muuta.


Sirkuksen Meksikossa valmistettu uusi teltta on suunnilleen Sirkus Finlandian teltan kokoa ja sisään mahtuu 1100 katsojaa. Teltan pystyttäminen ja purkaminen näyttää menevän eri tavalla kuin olen ennen nähnyt ja teltan rakenne on hieman erilainen. Katsomon pystyttäminen käy erittäin nopeasti. Katsomot on rakennettu pitkien vaunujen päälle, joita on teltassa kuusi. Nämä vaunut aukeavat hydraulisesti ja katsomo alumiinipenkeillä on valmis. Täysin pyöreään muotoon tällaista katsomoa ei saa, mutta se toimii kyllä hyvin. Aitio-katsomo eli Ring Side ei sisällä erillisiä looseja vaan se on kokonainen ympyrän muotoinen aidattu kehä maneesin ympärillä. Telttaan tullaan 16 dollarin peruspääsylipuilla (aikuinen tai lapsi maksaa saman hinnan n. 14 euroa) ja sisällä on mahdollista maksaa kolmen dollarin lisämaksu ja näin päästä paremmille Ring Side paikoille. Lippukassalla annetaan ihmisille alennuskuponkeja, joilla hinnasta lähtee 2 euroa pois. Näitä jaetaan kaikille, joten lipun hinta on oikeastaan 14 dollaria eli n. 12 euroa.

Kiertueemme on nyt tätä kirjoittaessa kestänyt neljä päivää ja takana on yhdeksän onnistunutta näytöstä. Odottelen innolla, mitä tämä maa tarjoaa. Luvassa on mm. amishien täyttämiä näytöksiä, jolloin parkkialueella on enemmän hevosvaunuja kuin autoja. Kiertueemme kestää marraskuun alkuun saakka.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: