Friday, 4 April 2025

2025 • Lumous • Sirkusvarieté • Circus Variety


Lumous Sirkusvarieté poikkesi jälleen Tampereella Tuulensuun Palatsissa. Se oli mukava ilta. Sirkus ja varietee sopivat loistavasti yhteen. Toivottavasti se esitystapa yleistyy enemmänkin. Lumous-sirkusvarieté on esityskokonaisuus, joka syntyi haaveesta tuoda keskieurooppalaista varieteekulttuuria Suomeen sirkustaiteen keinoin. Lumous sai kantaesityksensä vierailutuotantona Turun Linnateatterissa keväällä 2022.


Enni Kastari, hiusriipunta ja akrobatia.

Tuulensuun Palatsin ovet avautuivat jo klo 17, jolloin tarjottiin mahdollisuus ruokailuun. Totuttuun tapaan keittiö taikoi jälleen erinomaisia herkkuja. Baarin puolella sopi poiketa myös milloin vain. Palvelu oli ystävällistä. 


Hannu Juntunen, taikuri. Taikureiden EM-mitalisti 2021. 
Kiertänyt kolmella mantereella, yhteensä viidessätoista maassa.

Noin puolitoista tuntia kestänyt show alkoi klo 19 ja siihen sisältyi myös 20 minuutin väliaika. Ohjelma oli korkeatasoinen. Siinä oli muutama mielenkiintoinen minulle ennennäkemätön numero. Artisteja oli neljä – edellisvuonna oli viisi. Jossakin vaiheessa tuntui, että numeroita ehkä hiukan venytettiin liikaakin. Silmään otti myös se, että taikurilla oli perinteinen esiintymisasu mutta muilla vain tavalliset vapaa-ajan asut.


José Valencia, päälläseisonta ja jongleeraus. 
Tiettävästi ainoa päällään seisten viittä esinettä heittävä jonglööri. 
Suomeen asettunut kolumbialainen.

Tuulensuun talo valmistui vuonna 1929 kaupunginarkkitehti Bertel Strömmerin suunnitelman pohjalta. Näyttävää uusklassista tyyliä edustava rakennus oli valmistuessaan Tampereen suurin asuinkerrostalo. Talon hienoimpana osana pidetyn elokuvateatterin pintakoristelusta vastasivat stukkorappari Arvid Nurhonen ja kuvanveistäjä Wäinö Rautalin. Kulta-aikanaan tila valittiin Pohjoismaiden kauneimmaksi teatteritilaksi. Elokuvatoiminta päättyi tiloissa 1991. Tila restauroitiin vuosien 2006–2008 aikana.


Rauli Katajavuori, diabolo, jongleeraus ja tasapainotikkaat. 
Lähes 30 vuoden ura sirkustaiteilijana. 
Yksi suomalaisen nykysirkuksen pioneereista.

Tämä Palatsi sijaitsee Tuulensuun talossa, joka valmistui vuonna 1929 Tampereen kaupungin yliarkkitehti Bertel Strömmerin suunnittelemana. Tila rakennettiin alunperin elokuvateatteriksi, ensimmäinen vuokralainen oli Kinosto Oy ja elokuvateatterin nimi Tuulensuu. Suomi-Filmi vuokrasi teatterin ja muutti nimen Kino-Palatsiksi talvisodan alla 1939. Teatterin jäähyväisnäytös pidettiin 27. maaliskuuta 1991. Yhdeksänkymmentä luvulla tilassa alkoi kokoontua Palatsiseurakunta. 2000-luvulla toimijoina oli mm. Musiikkiteatteri Palatsi, Teatteri State ja Sketsiteatteri Palatsi. Tänään  kaiken takana on Tampereen kaupungin omistama Tampere-talo oy ja sen tapahtumayksikkö Events Tampere sekä ravintoloitsijana kiinteistösijoitusyhtiö Taitokaari oy, joka omistaa tilan. Tilaan mahtuu noin 700 henkeä. Suomessa vastaavalla konseptilla toimivia ravintoloita on vähän, eikä varsinkaan näin isoja.




.