Thursday, 1 September 2016

Sorin Sirkus • Joulushow • 2016 • Christmas Show


Nyt saa jo puhua joulusta. Siihenhän on enää 115 päivää! Ja tänään alkaa tamperelaisen Sorin Sirkuksen Joulushown lipunmyynti. Nopeat syövät hitaat. Viime vuonna jouduttiin jo myymään eioota. Näytöksiä on tänä vuonna parikymmentä. Ensi-ilta on marraskuun lopulla ja viimeinen näytös on Uuden Vuoden jälkeen. Pääsyliput myy lippu.fi. Sorin Sirkuksen osoite on Ahlmanintie 63, 33800 Tampere.

Nähdessäni ensimmäisen kerran tämän Joulushown mainoksen olin puulla päähän lyöty, kun en osanut lukea shown nimeä. Kysyin kaveriltakin, joka arveli sen olevan jonkun nörtin piirtämä tägi. Niistähän ei yleensä saa mitään tolkkua. Vasta Sorin Sirkuksen nettisivuilta se valkeni. Siinähän lukee ihan selvästi Enigma. Myöhemmin selvisi sekin miksi se on noin epäselvästi kirjoitettu.

Enigma oli saksalaisten toisen maailmansodan aikana käyttämä viestien salauslaite. Enigman keksi Arthur Scherbius jo 1918. Enigma-salausjärjestelmän onnistui murtamaan ensimmäisenä Puolan tiedustelupalvelu ja tämä lyhensi, ainakin teoriassa, toisen maailmansodan kestoa arvioiden mukaan ainakin vuodella. Resurssiensa puutteessa kesäkuussa 1939 puolalaiset kertoivat Ranskalle ja Iso-Britanialle kaiken, mitä tiesivät Enigman avaamisesta. Salaisuus siirtyi liittoutuneille. Tätä lähinnä brittien työtä kutsuttiin nimellä operaatio Ultra. Britit paljastivat tämän vasta 1960–70 -luvuilla.

Tämän vuoksi siis nuo salaperäiset ovet, lukot, avain ja kummalliset kirjaimet Joulushown mainoksessa.

.
No comments:

Post a Comment