Friday, 30 October 2020
2020 • Sirkus Finlandia • Taiteilijat • Artists
Tuesday, 27 October 2020
Pelikaanit • Pelicans
Näissä kuvissa näkyy Pietarin Sirkuksen pelikaaneja vuonna 2012. Ne esiintyivät yhdessä pingviinien kanssa. Ne olivat lähinnä rekvisiittana ohjelmanumerossa. Suomessa näitä ei saa esittää sirkuksissa nykyään. Taitavat olla aika harvinaisia muuallakin. Vuonna 1967 Janne Hakulinen toi Suomeen Leny Althoffin ja Hans Kossmayerin eläinnäyttelyn. Se kiersi Suomessa kahden pienen sirkusteltan kanssa nimellä Lasten Sirkus. Eläinteltassa oli myös pelikaani näytteilllä. Ja onhan näitä Suomen luonnossakin nähty: Turussa 1605, Karjaalla 1839 ja Pyhäjoella 7.5.1925. Pelikaani talvehtii koillisessa Afrikassa. Noin puolet kaikista pelikaaneista lisääntyy Tonavan suistoalueella. Pituutta sillä on 140–170 cm ja siipien kärkiväli on 275–290 cm. Pelikaani painaa noin 9–15 kg.
.
Saturday, 24 October 2020
2020 • Aleksandr Batuev • Solmussa • In a knot
Wednesday, 21 October 2020
Fakiiri Kronblom • Fakir Kronblom
Sunday, 18 October 2020
Sikatähdet • Pig stars
Kun kaikki villieläimet kielletään sirkuksissa, tilalle ilmestyvät kaikki mahdolliset kotieläimet temppuilemaan. Eihän se nyt ihan noin ole, mutta kaikki yleisimmät kotieläimet jo esiintyvät sirkuksissa. Sika ei niistä kaikkein viehättävin ole, mutta kyllä sekin temppuja tekee ja katsojat hymyilevät. Suomessa en itse vielä ole niitä esiintyjinä nähnyt. Mutta historia kertoo, että Kansallissirkuksessa vuonna 1984 oli mukana pelle Alpertti esiintymässä possunsa kanssa. Olisiko sen nimi ollut Nöffe? Ja vuonna 1990 Sirkus Finnstarissa esiintyi Thor Gujord Norjasta sikansa Pekonin kanssa. Tuo yllä oleva kuva on Monte-Carlon kansainvälisiltä sirkusfestivaaleilta 2012. Circus Probst esitteli valloittavat eläintähtensä. Pidin kyllä enemmän noista eläinkouluttajista.
Thursday, 15 October 2020
2020 • Oleg Izossimov • Tyylikästä voimaa • Stylish power
Monday, 12 October 2020
Sirkuskissoja • Circus cats
.
Friday, 9 October 2020
Sandor Kleinbarth • Pala sirkushistoriaa • Piece of circus history
Sandorin ura alkoi oppipokana Circus Henry'ssä 1908. Melko pian hän sai sopimuksen Circus Sarrasani'in ja sen jälkeen Circus Althoff'iin. Siellä hän tutustui Althoff'in Elise-tyttäreen. Molempien maailmansotien aikana hän oli useissa sirkuksissa kouluratsastajana ja dressöörinä – viimeiset viisi vuotta Circus Amar'issa. Juutalaisen Sandor Kleinbarthin perhe selviytyi viimeisestä maailmansodasta ilmeisesti paljolti Circus Helena Hoppen ansiosta, josta sukulaisille löytyi turvapaikka.
Suomeen muutettuaan 1950 Sandor erikoistui poneihin, apinoihin, vuohiin ja koiriin. Mukana seurasi myös eläintenhoitaja Ernst Späth (1900–1983), joka tarvittaessa myös esiintyi. Heillä oli sopimus Erkki Parkkosen vetämän Suomen Tivolin osaston kanssa. He liittyivät tivoliseurueen mukaan teltalla nimeltään Ranskalainen Pienois-Eläinsirkus. Samassa sirkusteltassa esiintyivät myös akrobaatit Raimo Tamminen ja Vesa Salo. Ja sille tielleen he jäivät Suomeen. Viimeiset vuotensa Sandor vietti Tampereen Epilässä 80-luvun alussa.
Kuvassa taitaa olla pelle Albertti, Pentti Rantanen.
Kalle
.
Tuesday, 6 October 2020
Pekka Maukonen • Sirkuksen moniosaaja • Multi-skilled circus expert
.
Saturday, 3 October 2020
Pingviinit • Penguins
Helmikuussa 2012 näin Venäjällä Pietarin Sirkuksessa ensimmäisen kerran pingviinien esiintyvän. Mitään yksilösuorituksia ei siinä numerossa nähty, mutta niiden vaappuva kävelytyyli sai kaikkien naamat hymyyn. Ja lauma pysyi aina tiiviisti kasassa. Mukavan näköistä touhua se oli. Toinen asia on, oliko hauskaa itse linnuilla
Internet kertoo pingviineistä näin: Pingviineihin kuuluu luokittelusta riippuen noin 17 lajia, joista kaikki elävät eteläisellä pallonpuoliskolla. Pingviinit eivät osaa lentää, mutta ne ovat sopeutuneet merielämään ja ovat hyviä uimareita. Ne syövät kalaa, mustekaloja ja äyriäisiä, joita ne pyydystävät sukeltamalla. Suomen sana pingviini perustunee joko englannin tai ranskan vastaavaan sanaan. 1500-luvun lopun englannissa penguin on tarkoittanut sekä ruokkien heimoon kuuluvaa pohjoisen lentokyvytöntä siivetöntä ruokkia että etelän pingviinejä, ja sen alkuperäksi on arveltu kymrin valkeaa päätä tarkoittavia sanoja pen gwyn. Toisaalta ranskan samoihin aikoihin käyttöön tulleen sanan pingouin on tulkittu juontuvan latinan sanasta pinguis ’rasvainen, lihava’. Suomeen sana on tullut ruotsin kautta 1800-luvulla, joskin tuolloin on käytetty usein myös omaperäisiä nimityksiä kuten nahkahanhi, lihavauikku ja rasvauikko.
.