Sunday 30 June 2024

Sirkus ylhäältä nähtynä • Circus seen from above


Olen puolet ikääni harrastanut sirkusten, tivolien ja huvipuistojen valokuvaamista ja lopettaminen ei tule mieleenkään. Aihe on niin monipuolinen ja koko ajan muuttuva, ettei tahdo mukana pysyä. Uusia ideoita syntyy kuvaajallekin jatkuvasti. Tässä pari omakohtaista kokeilua Sirkus Finlandiassa. Sirkusnäytökseen halusin keksiä uusia kuvakulmia. Vuonna 2010 tuli loistava idea. Kiinnitin kameran sirkusteltan kattoon maneesin yläpuolelle ja napsin helposti kuvia kaukolaukaisimella. Tulos oli kuitenkin pettymys. Eihän tuosta yläkuvasta näe millainen tanskalaisen  klovni Bonbonin numero oli. Suurennuslasillakaan ei selviä kuka noista viidestä hahmosta on Bonbon. Neljä muuta oli nukkeja!


Tästä kuvasta ehkä selvemmin näkee kuinka maneesipojat levittävät maneesin pohjalle uutta mattoa. Vai ottavatko mattoa pois?


Vuotta myöhemmin vähän parantelin ideaani ja kiinnitin kamerani alemmaksi puoleen väliin telttamastoa. Nyt näkymä oli jo parempi. Tosin Anne-Mari Kanniainen istui selkä kameraan päin enkä kehdannut huutaa ja pyytää häntä kääntymään hanurinsa kanssa. Numero oli Einlass eli asiakkaita viihdytettiin musiikilla ennen varsinaisen ohjelman alkua.


Tässä näkyykin mitä tehdään. Romanialainen Catana-ryhmä esitti vauhdikkaan akrobatia-numeron.


Kirgisialainen Eshimbekov-taitoratsastusryhmä esitti villiä vikellystä. Finlandian maneesi täyttää kansainväliset vaatimukset eli sen halkaisija on 13 metriä. Näissä olosuhteissa voidaan ratsastaa nopeastikin ja keskipakoisvoima auttaa ratsastajaa pysymään hevosen selässä.


Nyt saatiin klovni Bonbonkin selkeämmin esille kun hän suojasi avustajaansa ympärillä pyörivältä dronilta.


Espanjalainen Gotys Clown -pari otti maneesin haltuunsa loistavasti vaikka sirkustirehtööri Carl Jernströmin piti välillä vähän puuttua heidän kohellukseensa.


Tässä koko taiteilijakunta loppunäytöksessä eli Grande Finalessa. Kyllä nämä hieman alempaa otetut ilmakuvat ovat parempia kuin nuo ensimmäiset suoraan yläpuolelta. Lopuksi kuitenkin totesin, että parhaat kuvat tulevat siltä tasolta missä asiakkaatkin ovat.



No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: