Saturday 2 March 2024

Peruskoulua sirkuksessa • Elementary school in the circus


Sirkus Finlandia aloitti toimintansa 1976. Esiintyvät taiteilijat saatiin ulkomailta ja Suomesta. Esiintyjät vaihtuivat joka vuosi. Pian huomattiin kuinka ongelmallista taiteilijaperheissä oli lasten koulunkäynnin järjestämiset, sillä sirkus lähti liikkeelle paljon ennen koulujen loppumista ja kiertue jatkui pitkälle koulujen alkamisen jälkeen. Niinpä vuonna 1981 Finlandia otti Lappeenrannassa kiertueelleen mukaan myös oman koulun ja opettajan. Kuva koulurekasta tuossa ylhäällä kuvattuna Amurin kentällä Tampereella. Opettajista muistetaan ainakin Outi, Tuula ja Päivi. Koulurekasta luovuttiin 1988, jolloin koulunkäyntiä jatkettiin asuntovaunussa. Koulutuksesta luovuttiin kokonaan joskus 90-luvulla kun välineet tiedonsiirtoon kehittyivät ja nykyään etäopetusmahdollisuus on jo ihan arkipäiväistä.



1980-luvulla Suomessa ei ollut koulunkäyntipakkoa, mutta oppivelvollisuus oli. Käytännössä tämä pykälä vaati sen, että oppilaille oli anottava erikseen lupa opiskella yksityisesti, jos he eivät käyneet tavallista peruskoulua. Lisäksi tiedot oli testattava syksyisin ja keväisin koulussa. Valtionapua opetukseen ei herunut, joten yksityis- tai kotiopetusta antava joutui huolehtimaan itse kuluista.


Yksi opettajista oli Tiina Myllykangas, joka työnsä ohessa toimi myös tanskalaisen klovni Bonbonin avustajana. Hänen oppilaitaan oli peruskoulun ala- ja yläasteelta. Kaiken lisäksi tietysti myös ulkomaalaisia.  Sirkuksen omistajaperheen lapset olivat myös mukana. Tiinalla ei ollut opettajakoulutusta, mutta kokemusta sijaisuuksista. Alakuvassa Tiina ja Sirkus Finlandian nykyinen johtaja Carl Johan Jernström kolmannelta luokalta.



Maneesimestari Carlo Jarzin koulutodistus vuonna 1984.



.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: