Paljon puhuttu TsigaBoom! avataan yleisölle Tapaninpäivänä 26.12.2022 Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa. Tapahtuma on avoinna klo 12–18 joka päivä 8.1.2023 asti. Kyseessä on Tivoli Sariolan ja Sirkus Finlandian ideoima tapahtuma. TsigaBoom! yhdistää sirkuksen ja tivoliviihteen tavalla, jollaista Suomessa ei ole aikaisemmin nähty. Onhan tivolien yhteydessä ollut pieniä sirkustelttojakin ja sirkustenkin väliajoilla on kentällä pyörinyt joku lasten ajolaite, mutta nyt on mittakaava ihan toista. Pääsy Messukeskuksen sisätiloihin katselemaan iloista hulinaa on vapaa. Tivolin laitteisiin ja sirkusnäytöksiin peritään erilliset maksut.
Saturday, 17 December 2022
2022 • TsigaBoom! • rakenteilla • is being built
Paljon puhuttu TsigaBoom! avataan yleisölle Tapaninpäivänä 26.12.2022 Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa. Tapahtuma on avoinna klo 12–18 joka päivä 8.1.2023 asti. Kyseessä on Tivoli Sariolan ja Sirkus Finlandian ideoima tapahtuma. TsigaBoom! yhdistää sirkuksen ja tivoliviihteen tavalla, jollaista Suomessa ei ole aikaisemmin nähty. Onhan tivolien yhteydessä ollut pieniä sirkustelttojakin ja sirkustenkin väliajoilla on kentällä pyörinyt joku lasten ajolaite, mutta nyt on mittakaava ihan toista. Pääsy Messukeskuksen sisätiloihin katselemaan iloista hulinaa on vapaa. Tivolin laitteisiin ja sirkusnäytöksiin peritään erilliset maksut.
Saturday, 10 December 2022
Suomen taikuriyhdistykset • Finnish magician associations
Suomen Taikapiiri ry on Suomen ensimmäinen taikuriyhdistys. Se perustettiin Helsingissä 1945 ja rekisteröitiin 1946. Silloin määriteltiin jäsenmääräksi korkeintaan 21 henkilöä. Tänään jäseniä on jo lähes 50. Julius Sundman toimi yhdistyksen presidenttinä ensimmäiset 15 vuotta. Solmu Mäkelä hoiti Taikapiirin puheenjohtajuutta 1960–1994, ja hänen jälkeensä puheenjohtajaksi valittiin Timo Kulmakko, taiteilijanimeltään Timo Taikuri. Vuonna 1997 puheenjohtajaksi valittiin Markku Purho ja vuonna 2004 jälleen Timo Kulmakko. Vuodesta 2006 puheenjohtajuutta hoiti Robert Jägerhorn, jonka jälkeen puheenjohtajaksi valittiin jälleen Timo Kulmakko. 2017-2019 puheenjohtajana toimi Pete Poskiparta. Vuonna 2020 Taikapiirin puheenjohtajaksi valittiin Kalle Nio.
Suomen Taikuri Klubi - Finska Magiker Klubben ry perustettiin 1965 Helsingissä ja se lopetti toimintansa 1982.
Salainen Taikurisyndikaatti oli taikuri Jorma Airaksisen Tampereelle 1960-luvun lopulla perustama rekisteröimätön klubi.
Viihdetaikurit ry on Suomen toiseksi vanhin 1970 perustettu taikuriyhdistys, Sen kotipaikaksi on merkitty Tampere, mutta toiminta on valtakunnallista. Jäseniä on tällä hetkellä parikymmentä. Puheenjohtajana toimii taikuri Peter Daniels eli Pekka Pekkonen. Yhdistyksen perustaja on taikuri Jorma Airaksinen. Hänen jälkeensä yhdistystä veti Leo Frilander vuosina 1973–2003.
Suomen Taikurit ry oli aikaisemmin nimeltään Taikaritarit ry. Yhdistysrekisteriin se oli merkitty 17.10.1971. Yhdistyksen perustajia olivat taikurit Lasse Tiilikainen, Timo Jurva, Kari Levelä, Olavi Vainionpää ja Timo Saikkonen. Tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtaja on Markus Tervo.
Varjoveljien Taikaseura toimi vuosina 1979–1984. Sen vetäjänä toimi taikaharrastaja Jaakko Pohjonen. Varjoveljiltä ilmestyi kolme kertaa vuodessa Taika-uutiset -niminen lehti. Seuran jäsenenä oli mm. tietokirjailija Heikki Nevala eli taikuri Heikki Harha.
Oulun Taikurit ry on perustettu vuonna 2008, vuodesta 1998 toimineen Oulun Taikuri- ja Sirkusyhdistys Sirius ry:n seuraajaksi. Yhdistyksellä on kymmenkunta aktiivista jäsentä, jotka kokoontuvat lähes viikoittain.
Ruokolahden Taikurit ry perustettiin vuonna 2000. Rekisteritiedoissa kerrotaan, että toiminta on keskeytetty.
Mökkitaikurit on perustettu 2010 Savonlinnassa. Facebooksivulla ei ole tapahtunut mitään nyt kymmeneen vuoteen. Perustamisvuonna näkyi jäseninä ainakin taikurit J-P Pirinen ja Jari Tapanainen.
Taikaneliö on n × n-neliö (n ∈ Z+), joka sisältää joukon numeroita, tavallisesti {1, 2, . . . , n2} siten, että jokaisen rivin, sarakkeen ja molempien lävistäjien sisältämät luvut summautuvat samaksi luvuksi. Tällaiset neliöt ovat kiehtoneet niin matemaatikkoja, kuin muitakin ihmisiä jo monien vuosisatojen ajan. Nykytietojen mukaan Kiina, Intia ja arabimaat ovat olleet vahvasti mukana taikaneliöiden luomisessa. Kaikille näille kulttuureille yhteistä on se, että taikaneliöiden on ajateltu pitävän sisällään yliluonnollisia ominaisuuksia.
MMM eli Manse Magic Meeting on vapaamuotoinen taikuriaiheinen keskusteluryhmä Tampereella. Kerhon ideoijana oli Timo Aaltonen vuonna 2008. Se kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Satakunnankadun Kahvisalongissa. Yhteyshenkilönä toimii Reijo Viitanen.
Kalevi Sariola ja taikuri Jorma Airaksinen Sirkus Finlandiassa 12.9.2001. |
Sunday, 20 November 2022
2022 • Sorin Sirkus • Xyper
Monday, 14 November 2022
Sirkus Tähti • Teltat • Tents
Eikä se tähän jää. Ensi kesänä Sirkus Tähti lähtee kiertueelle ihan uudella italialaisella teltalla. Samalla saadaan uusi 600 hengen katsomo. Jäämme jännityksella odottamaan.
Saturday, 5 November 2022
2022 • Sorin Sirkus ry • Syyskokous • Autumn meeting
.
Thursday, 13 October 2022
2022 • Sirkus Ukrainassa • Circus in Ukraine
"Esittävänä taiteena sirkus on aina yhdistänyt ihmisiä ja ylittää paitsi kansalliset myös kielelliset ja esteettiset rajat. Kaikki ihmiset ovat aina löytäneet paikkansa sirkuksessa alkuperästä, ihonväristä, kansallisuudesta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnosta riippumatta, ja sirkus edistää siten kulttuurien välistä ymmärrystä.
Viihdyttävän ja iloa tuottavan luonteensa ansiosta sirkuksessa ei ole voittajia tai häviäjiä, mutta kokemuksen keskiössä ovat sellaiset arvot kuin suvaitsevaisuus, kunnioitus ja solidaarisuus. Sirkus edustaa siis värikästä, eloisaa ja yhteisöllisyyttä rakentavaa yhteiskuntaa, rauhallista, yhteisöllistä rinnakkaiseloa ja ennen kaikkea vapautta.
Euroopan sirkusyhdistys tuomitsee kaikki sodan ja väkivallan muodot! Kehotamme syyllisiä lopettamaan järjettömän sodan Ukrainassa välittömästi. Se tuo vain kuoleman ja tuhon."
Ukrainassa on useita kiertäviä sirkuksia. Siellä on myös monia kiinteitä sirkusrakennuksia, joissa sirkus esiintyy säännöllisesti. Maassa on myös monta korkeatasoista sirkuskoulua. Ukrainan Valtionsirkus ja Kiovan Kansallinen Sirkus ovat molemmat Euroopan sirkusyhdistyksen jäseniä. Venäjän sirkukset eivät ole enää Euroopan sirkusliiton jäseniä. Tässä muutama kuva Ukrainan sirkusrakennuksista. Missä kunnossa lienevät tänään?
Sunday, 25 September 2022
1920 • 2 Ilmars Venäjällä • 2 Ilmars in Russia
Sirkus Kollektiivi
Tiistai 27. tammikuuta v. 1920.
Suuri juhlallinen ohjelma.
Juhla-akrobaatit ja voimistelijat Veljekset Ilmars.
Ohjelmassa on kolme maailman parhainta osaajaa.
Hyvää sirkustaidetta ensimmäistä kertaa Jekaterinburgissa.
Päivänsankari Ilmars esittää sirkuksen kupolin alla Pirunsillan.
Vahvoja, monitaitoisia, päätähuimaavia temppuja ja päätösnumero ”Pirunpyörämylly”.
3. osa, ensimmäistä kertaa iso pantomiimi-numero puheen kera.
Naamiaistanssijaiset.
Lavastus ”balettimestari” L. Graiovskogo esiintyy ryhmänsä kanssa.
Pääosassa esiintyy Veljekset Ilmars.
Alkaa klo 8 illalla.
Loppuu klo 11 illalla.
Kassa avautuu klo 5 illalla.
Ystävällisesti pyydetään jonottamaan asiallisesti.
Sirkus hyvin lämmitetty.
Komitea
Thursday, 8 September 2022
Ilmars • Ilma-akrobaatit • Aerial acrobats
Kuvat Jari Montonen arkisto ja Björn Gammals arkisto.
Kuva Jari Montonen arkisto.
Esiintymiset taisivat olla Hermannille vain sivuasia. Herman syntyi Helsingissä 13.7.1893. Vuonna 1900 isä muutti Pietariin töihin ja perhe seurasi mukana. Jo nuorena Herman kuului urheiluseura Viipurin Toverit akrobaattiryhmään, mikä vei hänet välillä sirkustaiteilijatyöhön Neuvosto-Venäjällä ja Suomessa. 13-vuotiaana Gustafsson lähti Pietarissa hopeasepän oppiin J. Albergille ja 16-vuotiaana Herman suoritti metallisorvaajan opin G.A. Lesnerin tehtaalla Pietarissa. 1921 hän vaihtoi alaa ja ryhtyi ammattivoimistelijaksi. Sirkustaiteilijana hän kiersi ympäri Suomea ja Neuvostoliitossa. 1935 hän siirtyi Viipurissa VR:n palvelukseen. Vuonna 1940 oli edessä muutto Kuopioon. Työ jatkui VR:n konepajalla. Eläkkeelle hän jäi 1956. Herman Gustafsson oli poliittisesti vasemmalle suuntautunut. Hänet on mm, palkittu kunniamerkein osallistumisesta lokakuun vallankumoukseen ja Neuvostoliiton kansalaissotaan. Herman Valfrid Gustafsson kuoli 16.2.1989 Kuopiossa.
Kuvat Jari Montonen arkisto.
Kuva Jari Montonen arkisto.
Kuvat Björn Gammals arkisto
.
Tuesday, 30 August 2022
2022 • Pelle Hermanni • Elokuva • Movie
.