Wednesday 11 November 2020

Sirkusnäytöksen osat • Parts of a circus show


Sirkusalan termit vaihtelevat suurestikin eri maissa. Tässä muutama termi Suomessa käytetyistä sirkusammattilaisten slangista. Samoja termejä kuulee tietysti myös kiertävissä tivoleissa ja kiinteissä huvipuistoissakin. Kuvassa Sirkus Tähden maneesi eli areena odottelee artisteja 2020.


Einlass on nimeltään se hetki kun teltan oviaukot avataan ja yleisö hakeutuu paikoilleen, aina siihen asti kun ohjelma alkaa. Termi tulee alunperin saksankielestä. Tässä Sirkus Finlandian asiakkaat johdatetaan omille paikoilleen 2017.


Overtyyri eli hienommin Ouverture on ranskaa ja tarkoittaa avausta, sirkuksessa useimmiten orkesterin alkusoittoa. Se on instrumentaalinen esittelyjakso jonka tarkoitus on johdattaa sirkuksen tunnelmaan. Alkusoiton voi esittää myös yksittäinen taiteilija kuten kuvan sirkushaitaristi Anne-Mari Kanniainen Sirkus Finlandiassa 2011.


Charivari on lyhyt ohjelmanumero, jossa kaikki artistit saapuvat maneesille esittelyyn ja jossa annetaan pieniä viitteitä siitä mitä on tulossa. Charivari on usein meluisa, vauhdikas numero, jolla nostatetaan tunnelmaa. Sana on alunperin ranskaa ja tarkoittaa karskia, pilkkaavaa laulua ja valtavaa melua. Suomalaisissa sirkuksissa ei ole moniin vuosiin nähty charivaria. Kuvassa on charivari käynnissä Monte-Carlon kansainvälisillä sirkusfestivaaleilla Monacossa 2018.


Paussi tarkoittaa väliaikaa jonka pituus vaihtelee nykyään 15 ja 20 minuutin välillä. Valtaosa yleisöstä siirtyy ulos teltasta jaloittelemaan. Ulkona on useimmiten kioskeja, joitain lasten huvittelulaitteita ja WC:t. Joissakin sirkuksissa kioskimyynti on sijoitettu teltan sisälle kuten Sirkus Calibassa 2018.


Grande Finalessa kaikki esiintyjät kerääntyvät ohjelman lopussa maneesille kiittämään yleisöä. Kuvassa Sorin Sirkuksen artistit Soriferia Joulushown finaalissa 2019.

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: