Sirkusalalla ympäri maailman käytetään aika paljon samaa slangia ammattinimikkeissä. Tässä muutamia esimerkkejä. Domptööri ja dressööri ovat molemmat eläinkouluttajia. Domptööri (saksaksi Dompteur) on petoeläinten kouluttaja (yläkuvassa) ja dressööri (ranskaksi dresseur) on eläinten kouluttaja, joka ei työskentele ns. petoeläinten kanssa (alakuvassa). Dressööri voi siis työskennellä villieläinten kanssa, jos ne eivät ole petoeläimiä.
Dressööri Ignat Ignatov kameleineen Karjaalla 6.4.2013.
Sirkustirehtööri Samir Abdelmeguid Ikaalisissa 3.6.2020.
Juontajaa tai kuuluttajaa nimitetään Suomessa usein sirkustirehtööriksi, koska muutama vuosikymmen sitten sirkuksen johtaja toimi useimmiten juontajana. Tämä toimenkuva vaihtelee jonkinverran eri kulttuureissa, mutta kaikissa tavoitteena on saada yleisö mukaan esitykseen ja sen tunnelmaan. Ranskalaiset käyttävät hänestä nimitystä Monsieur Loyal, saksalaiset ja tanskalaiset pitävät tittelistä Sprechstallmeister. Amerikkalaisille se oikea termi on Ringmaster.
Taikuri Simo Aalto eli Jokeri Pokeri Box Tampereella 2.7.2011.
Taikuri-nimitys on melko nuori suomenkielessä. Pitkälle 1800-luvun lopulle asti puhuttiin velhosta, konstiniekasta, silmänkääntäjästä, loihtutaiteilijasta, makistista, taikataiteilijasta jne. Nykyään he ovat myös illusionisteja tai mentalisteja. Ranskalaista Jean-Eugčne Robertia (1805–1871) eli Robert-Houdinia pidetään nykyaikaisen taikomisen isänä. Robert-Houdin oli innovaattori ja avasi Pariisissa oman taikateatterin vuonna 1845. Hänet tunnetaan esimerkiksi itseliikkujistaan ja taikatempuista kirjoittamistaan kirjoista. Unkarilainen Erich Weiss (1873–1926) otti Amerikassa myöhemmin käyttöönsä taiteilijanimen Harry Houdini ja hänestä tuli maailmankuulu.
Paussiklovni Pekka von Cräutlein eli Prof. Bluffo Haimoossa 5.4.2019.
Paussiklovnit eli Reprise-klovnit esiintyvät ohjelmanumeroiden vaihtuessa viedäkseen yleisön huomion pois maneesilla touhuavista maneesipojista. Joitakin vuosikymmeniä sitten paussiklovnien nimeä ei liitetty edes varsinaiseen esiintymisluetteloonkaan vaan se mainittiin jossain listan lopussa, jos mainittiin.
Entré-klovniksi nimitetään pelleä, jolla on ihan oma numero ohjelmassa. Klovnin nimikin mainitaan muiden sirkustähtien rinnalla ohjelmalehdessä.
Antipodisti, antipudisti, jalkajonglööri, jalkajonkka on erikoistunut jaloilla tapahtuvaan esineiden käsittelyyn, heittämiseen ja pyörittämiseen. Tämä tapahtuu useimmiten trinka-nimisen telineen päällä selällään maaten. Silloin kun heiteltävänä on ihminen, numerosta käytetään nimitystä Ikariset leikit.
Henok Belachew ja Temesgen Adole eli Adole Brothers esittivät ikariset leikit Tammisaaressa 11.4.2014.
Kommentit:
–––––––––––––––––––––––––––––––––
Nykyään ja jo jonkin aikaa on raja ns paussiklovnin ja entreklovnin välillä poistunut. Käytännössä hoitaa yksi klovni/pari yleisön hauskuuttamisen.
Pekka von Cräutlein
–––––––––––––––––––––––––––––––––
Pekka von Richthofen."Olet oikeassa"
Pekka Maukonen
–––––––––––––––––––––––––––––––––
.
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: