Tuesday, 14 July 2020

Kirahvi sirkuksessa • Giraffe in the circus


Klassisen sirkuksen syntyhetkellä sen pääesiintyjiä olivat hevoset. Yli 250-vuotisen historian aikana sirkuksen mukaan on liittynyt paljon muitakin eläimiä. Yksi harvinaisimmista on kirahvi, jota kutsuttiin suomen kielessä 1960-luvulle asti myös sirahviksi. Onkohan niitä ollut suomalaisissa sirkuksissa tai tivoleissa?

Jozsef Richter Jr, eläinkouluttaja ja Magyar Nemzeti Cirkusz'n johtaja valoin koristellun kirahvinsa kanssa 2018. 

Kirahvi on Afrikassa luonnonvaraisena elävä sorkkaeläin. Se on korkein maanisäkäs. Yhdeksästä kirahvin alalajista on kolme äärimmäisen uhanalaisia tällä hetkellä. Syksyllä 2016 tuli myös julki geenitutkimukseen tieto, että kirahvilajeja on neljä, jotka eivät risteydy keskenään. Lajien eriytymisen johdosta määrän pieneneminen on entistä suurempi uhka lajin häviämiselle täysin.

Magyar Nemzeti Cirkusz eli Unkarin kansallissirkus esitteli Monacossa 2018 vapaasti liikkuvan kirahvin. Temput jäivät aika vähiin, mutta pelkkä liikkuminen maneesilla sai valtavat suosionosoitukset.

Kirahviuroksen korkeus saattaa olla jopa 6 metriä ja paino noin 1 200 kiloa. Naaraat ovat hieman lyhyempiä ja painavat vähemmän. Kaulanikamia on seitsemän kuten muillakin nisäkkäillä, ja niiden pituus on noin 40 senttimetriä. Kirahvi ei ole laumaeläin. Ne elävät yksikseen tai pieninä ryhminä. Useimmiten ne kuljeskelevat 5–6 kokoisina ryhminä, joiden kokoonpano vaihtuu jatkuvasti. Kirahvi voi elää luonnossa noin 25-vuotiaaksi, tavallisesti elämänkaaren pituus on noin 15–20 vuotta. Suurin kirjattu ikä vankeudessa elävällä kirahvilla on 34 vuotta, joidenkin lähteiden mukaan 39,5 vuotta.

Circus Kronen kirahvin kuljetusvaunu, jonka katon korkeutta voi säätää. Veikkaan kuitenkin, että kirahvi matkusta istuen.

Tämäkin on kirahvi. Rake Tamminen kirahvipyörällään Suomen Tivolin mainosparaatissa jossain kauan sitten.

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: