Blackpool Tower Circus vaihtaa hetkessä maneesinsa vesialtaaksi.
Ajattelin seuraavaksi esitellä teille Euroopan kuusi korkeatasoisinta klassista sirkusta. Muistatte varmaan, että viime vuonna otettiin Euroopassa käyttöön Big Top Label -niminen perinteisten sirkusten laatustandardi, joka vastaa suunnilleen ravintoloitten Michelin laatustandardia. BTL-standardin on ylittänyt nyt kuusi sirkusta, joista ensimmäisenä esittelyvuorossa on Blackpool Tower Circus Englannissa. Tarkan auditoinnin jälkeen he saivat vuonna 2018 sertifikaatin todistukseksi siitä, että BigTopLabel-laatujärjestelmä on käytössä.
Katsomon istuimet alkuperäisiä.
Sirkus on sijoitettu Pariisin Eiffeliä muistuttavan Blackpoolin näkötornin juureen sen neljän jalan väliin. Sirkus avattiin ensimmäisen kerran yleisölle 14.5.1894. Sen jälkeen ei yhtään sesonkia ole jätetty väliin edes maailmansodan aikana. Vuonna 1990 sirkus lopetti eläinten käytön näytöksissä. Vanhaan rakennukseen on vaikea sijoittaa nykyaikaisia eläintiloja. Vuodesta 1991 lähtien sirkus on ollut Endrész-perheen koti, jossa he ovat luoneet sirkusperinnön, josta on tullut maailmanlaajuisesti tunnettua.
Endreszin perhe: seisomassa Laci Endresz Sr ja Bubu Endresz, istumassa Maureen Endresz ja Kate Shane, lattialla Laci Endresz Jr.
Unkarissa vuonna 1945 syntynyt Laci Endresz Sr on kuudennen sukupolven sirkuslainen, joka valmistui Unkarin sirkusakatemiasta ja vietti 25 vuotta lentävässä trapetsissa. Hänen vaimonsa Maureenilla on yhtä vaikuttava sukutaulu. Hän kuuluu kuuluisaan Roberts-sirkussukuun, joka on erikoistunut jalkajongleeraukseen ja tasapainoiluun. Heidän kolme lastaan, Kate, Laci Jr ja Bubu seurasivat heitä jo varhaisessa iässä maneesille. Eastbournessa syntynyt Laci Jr esiintyi ensimmäisen kerran klovnina jo 4-vuotiaana! Laci Jr on nyt taiteilijanimeltään klovni Mooky, mutta hän on saanut kansainvälistä suosiota myös jonglöörinä esiintyen siskonsa Katen kanssa. Hänen nuorempi veljensä Bubu on nyt myös vakiinnuttanut asemansa loistavana sirkusviihdyttäjänä The Blackpool Tower -sirkuksessa.
Juliste vuodelta 1939.
Endresz-perhe on esiintynyt Suomessakin. Vuonna 1987 Sirkus Finlandia Seniorissa Laci & Kate Endresz esittivät vipulautanumeron ja tempojonglöörinumeron. Vuonna 1988 Sirkus Finlandia Juniorissa he esittivät samojen numeroiden lisäksi roomalaisen patsaan. Ryhmään tuli silloin mukaan myös Anna Jernström. Vuoden 1987 lastennäytökseen harjoiteltiin ensin yhteinen numero. Seuraavaksi talveksi Anna meni Belgiaan Endresz-perheen kotiin treenaamaan lisää ja sitten 1988 esiinnyttin yhdessä Finlandia Juniorissa nimellä Anna, Laci & Kate Endresz.
Tämä teltta kiersi Suomea 1991.
Vuonna 1991 Endreszin perhe tuli Suomeen omalla teltallaan. Kiertueen junaili Sirkus Finlandia aluksi nimellä Circus Piccolo ja/tai Sirkus Finlandia Junior. Myöhemmin Heikki Reijonen liisasi sirkuksen vähäksi aikaa ja muutti sirkuksen nimen Royal British Circukseksi. Oliko nimi jossain vaiheessa myös kuvassa näkyvä Robert’s Brothers’ Circus? Joku ehkä muistaa?
.
Endreszin perheen vipulautanumero oli Linnanmäen Peacockissa elokuussa 1983.Linnanmäen tuon vuoden esitteessä ryhmästä käytetään nimeä 5 Star Endresz Family.
ReplyDelete