Tämä pikkuinen merileijona syntyi Suomen Lapissa kesällä 2009 ja
se sai nimekseen tietysti Lappy.
Edellinen, voimassa oleva Suomen eläinsuojelulaki on vuodelta 1996. Uuden lain valmistelu aloitettiin jo 2010. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan maakuntauudistuksen yhteydessä 2021. Nykyään tutkimustietoa eläinten hyvinvoinnista on saatu runsaasti lisää. Samalla ihmisten asenteet eläimiä ja eläintenpitoa kohtaan ovat muuttuneet. Tämänhetkisen luonnoksen mukaan tavoitteista toteutuisivat ainakin osittain asianmukainen kivunlievitys kivuliaissa toimenpiteissä, villieläinten käytön kielto sirkuksissa sekä haittaa aiheuttavan eläinjalostuksen kielto siten, että viranomaisilla on keinot puuttua epäkohtiin. Eläinten käyttäminen sirkuksessa ja muussa siihen verrattavassa näytöksessä vähenee siis jälleen. Paljon niitä on jo vähennetty vuosien mittaan, mutta merileijonat ovat nyt karsintalistalla. Sallituiksi eläimiksi taitaa jäädä vain hevoset, ponit, aasit, kissat ja koirat. Katsellaan siis vielä ihania, viiisaita merileijonia vanhoissa kuvissa.
Vuonna 2015 Lappy oli kasvanut jo kolme kertaa isommaksi kuin äitinsä Lola.
Eläinkouluttaja Ingo Stiebner saa hellyydenosoituksia Lappyltä ja Lolalta.
Perimmäinen syy taitaa näkyä Ingon vasemmassa kädessä.
Tampereen Särkänniemen Akvaario-Planetaario avattiin 1969. Alkuvuosina
sen hyljealtaassa polskutteli myös kaksi merileijonaa.
Loppuvuosina allasta hallitsivat vain hylkeet.
KOMMENTIT:
Jo 70-luvun lopulla Sirkus Finlandian mukana olleilla merileijonilla oli hulppea kuljetusauto jossa sekä iiiso allas että mukavasti kuivaa tilaa ( pääsimme Nicole Quaiserin kanssa moikkaamaan heitä ja katselemaan kun he leikkivät altaassa ja kuivalla "maalla" Quaisereiden ollessa muutama vuorokausi Finlandian aitojen sisäpuolella odottamassa laivaa oman sesonkinsa loputtua). Sen jälkeen on merileijonien olot vielä paljon parantuneet. Fiksut, leikkisät eläimet nauttivat esityksistä ja suosionosoituksista ja niistä lukuisista virikkeistä joita numeroiden harjoittelu antaa. Sirkuksissa tai ainakin valmiiksi vankeudessa syntyneet eläimet elävät erillaista elämää kuin villit lajitoverinsa mutta se ei välttämättä ole yhtään sen huonompaa elämää.
Olen aijemminkin ottanut esimerkiksi huipputasolla kilpailevat hevoset. Niiden oloja eläinsuojelijat eivät pidä huonoina....
🤔
Yrsa Helles
.
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: