Lokakuisena aamuyönä 1963 Stockmannin puuseppätehtaan yövartija soitti poliisille ja kertoi jonkun ihmeellisen otuksen kävelevän Keravalla. Virkavalta tiesi heti mihin ottaa yhteyttä. Tivoli Matti Sariolan kongolainen artisti oli karannut majapaikastaan. Hänen nimensä oli Hummeli ja rodultaan virtahepo. Painoa tällä kaksivuotiaalla kaverilla oli vain 700 kiloa, mutta kun se sai massan liikkeelle saattoi vauhti nousta 30 kilometriin tunnissa. Vaikka virtahepo on kasvissyöjä, se tappaa pitkälti toista sataa ihmistä vuodessa.
Aamulehti 28.4.1963
Kello viisi aamuyöllä silloin 15-vuotias Jukka Sariola hyppäsi moponsa selkään ja lähti etsimään kakuria. Rautatieaseman lähellä se mittaili jalkakäytävää. Paikalla oli poliisi ja eläinlääkärikin nukutusnuolineen. Virtahepo on eläin, joka valitsee suuntansa itse. Sitä ei voi pakottaa. Junaraiteille sitä ei saa päästää. Onneksi Jukka tiesi konstit. Mopo käyntiin taas ja ranskanleipää hakemaan. Se oli Hummelin herkkua. Se konsti tepsi. Hummeli saatiin kauniisti kotiin Sariolanmäelle. Sille rakennettiin uusi kestävämpi asumus rekan perävaunuun. Uusi koti varustettiin jopa kiertovesilämmityksellä. Hummeli asui siinä viisi vuotta. Virtahepo myytiin Brysselin eläintarhaan. Vuonna 1971 voimaan tuli laki, joka kielsi lähes kaikkien tasalämpöisten villieläinten pitämisen näytöseläiminä Suomessa.
Ilmoitus Hämeen Yhteistyössä 5.5.1963
Hummelin eläintenhoitajana tuohon aikaan toimi Arvo Kangasniemi (1910–2005), joka sai lempinimen Risuparta. Kiertävän tivolin eläintalleissa työskenteli Arvon lisäksi kolme miestä. Eläinnäyttely kiersi markkinoita myös talvella. Hummelin lisäksi vetonauloja olivat Pipsa-karhu ja 30 muuta eläintä. Ennen Sariolaa Arvo Kangasniemi tuli kuuluisaksi omistamansa Sirkus Panakoksen ihmeellisistä vaiheista. Sirkus syntyi 1957 ja katosi taivaan tuuliin kesällä 1958 matkalla Ylivieskasta Ouluun. Arvo Kangasniemi ei milloinkaan kertonut julkisuudessa mitä matkalla tapahtui. Sirkuksen kalustoa löytyi
Tässä vielä ryhmäkuva. Tivoli Matti Sariolan työntekijöitä Suolahdella (nyk. Äänekoski) vuonna 1963. Tivolin henkilökuntaan kuuluva Juli Lehtinen (?) on mennyt kihloihin, ja henkilöstö on koottu kihlauksen kunniaksi yhteiskuvaan Sirkus Americanon esiintymislavalle. Kihlapari istuu ensimmäisessä rivissä: neljäs ja viides vasemmalta (edessä kukkakimppu). Kuvasta tunnistettu seuraavat henkilöt: 1. rivi vasemmalta: Raija Pellikka, Marjatta Sariola, rva Lehtinen, Sinikka Lehtinen, Juli Lehtinen, Matti Sariola, Otso Syversen ja Arvo Kangasniemi. 2. rivi vasemmalta: Erkki Piho, tuntematon, Nelly Kangasniemi, rva Pellikka, jugoslavialainen sirkustaiteilija, ghanalainen sirkustaiteilija, Jukka Sariola, Alpo Isomäki, Arthur Bohnstedt, Prince Neekeyzolo (ghanalainen sirkustaiteilija), ghanalainen sirkustaiteilija. 3. rivi vasemmalta: Esko Ruukala, taikuriharjoittelija, Valentino (tivolimies), tuntematon, Antero Salo, Mellin, Kähkönen, Alfons Bohnstedt, ghanalainen sirkustaiteilija, Spatzi Bohnstedt, jugoslavialainen sirkustaiteilija.
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: