Johan Abraham Walfrid Grönroos ja Felix-koiransa vuonna 1903.
Onneksi olkoon! Suomen vanhin tivoli-ja sirkussuku viettää tänään 130-vuotisjuhlia. Kesäkuun 15. päivänä vietetään Suomalaista Tivolipäivää. Tällä hetkellä Sariolan jälkipolvella on liikkeellä kaksi tivolia: Suomen Tivoli ja Tivoli Sariola. Suvun kantaisä Johan Abraham Walfrid Grönroos (1861–1916), merimies ja kolportööri, anoi 1888 luvan ampumateltalle, silhuettikuvien esittämiselle, onnenpeleille ja taito- ja voimailunäytöksille. Toiminta alkoi virallisesti 15.6.1888 Keravan asemaa vastapäätä sijaitsevan ratapihan takana. Tarjolla oli ampumarata, nuolen- ja renkaanheittokuja, onnenpyörä sekä teltta, jossa esiintyivät siihen aikaan suositut voimamiehet ja voimistelijat. Grönroos hankki Suomen ensimmäisen elokuvakoneen 1899 ja aloitti elävien kuvien esittämisen eri puolilla maata, lähinnä markkinoilla.
Jaffu vaihtoi sukunimekseen Sariolan 1918.
Sirkus Sariola Kotkan torilla 13.9.1949.
Sirkus Sariolan juliste 1949.
Nämä pari yllä olevaa kuvaa ovat vuodelta 1949, Sirkus Sariola aloitti silloin toimintansa ja lopetti 1953. Sariolan tivoleissa on kuitenkin lähes aina ollut pieni sirkusteltta tai yksittäisiä side show -telttoja sirkusartisteille. Tuossa julisteessa ja sirkuksen ohjelmalehdessä kerrottiin Sariolan toiminnan alkaneen 1899 eikä 1888 kuten nykyään sanotaan. No – ei se mitään. Pääasia, että Grönroos sai noihin aikoihin päähänsä idean ryhtyä viihdyttämään yleisoä.
Sariolan historiaan mahtuu paljonkin kerrottavaa, mutta siihen ei tämä blogi valitettavasti riitä. Mutta palataan asiaan pikkutarinoiden kanssa. Tässä vielä pari ottamaani kuvaa 70-luvulta Suomen Tivolista. Ylhäällä Pertti Sariola Pepita-norsun kanssa ja alhaalla tivolin valoja 1976 .
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: