Friday, 18 May 2018

Raimo Sirkiä 1931–2018

Huuliharpputaiteilija Raimo Sirkiä.

Muusikko ja viihdetaiteilija Raimo Armas Sirkiä kuoli 31.3.2018 Helsingissä. Raimo syntyi Mikkelissä 28.3.1931. Raimo Sirkiän soitin oli huuliharppu. Hän voitti huuliharpun soiton Suomen mestaruuden vuosina 1953 ja 1954. Euroopan mestaruuden hän voitti Saksassa pidetyissä kilpailuissa vuonna 1956. Kaikki huuliharppusarjan kilpailijat olivat Sirkiän ohjaamia ja innoittamia. Sirkiä soitti huuliharpulla myös elokuvamusiikkia.  Hänen munnarinsa soi mm. elokuvissa Se alkoi sateessa, Muuan sulhasmies ja Rintamapiirtäjä.  Raimo Sirkiä esiintyi usein Harry Bergströmin, George de Godzinskyn, Niilo Tarvajärven ja Georg Malmstenin radio- ja televisio-ohjelmissa.

Helsingissä kokoontui 1970-luvulla jonglöörikerho. Kuvassa vasemmalta munnarimies 
Raimo Sirkiä, sitten jonglööri Henrico, taikuri Rami Raita, näyttelijä Jyrki Nousiainen 
ja hänen takanaan Kari Virtanen ja oikealla Jaakko Saariluoma. Kuva Markku Aulanko.

Sirkiä perusti Suomen ensimmäisen huuliharppuyhtyeen vuonna 1954. Vuonna 1990 yhtye konsertoi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.  Myös Linnanmäen huvipuiston eri estradit tulivat Raimo Sirkiän yhtyeelle tutuiksi. Hän esiintyi kahdeksana vuonna ulkoilmanäyttämöllä ensin huuliharppuduona ja myöhemmin huuliharppuyhtyeensä kanssa.  Raimo esiintyi myös Peacock-teatterin Vihreällä Oksalla.

Kun valmiita välineitä ei ollut saatavissa, niin ne piti tehdä itse. Heittokeilat tehtiin 
alussa muovipulloista pistämällä niihin puuvarret. Heittopussit tehtiin myös itse 
kankaasta ompelemalla. Henrico näyttää keskellä mallia renkailla. Keiloja kokeilee 
vasemmalla tasapainoilija Teuvo Juuti, heittopusseilla harjoittelevat huuliharppumies  
Raimo Sirkiä, näyttelijä Jyrki Nousiainen ja atk-mies Markku Aulanko

Kun huuliharppuvirtuoosi Raimo Sirkiä kohtasi steppitaituri Lidia Korpisalon, niin se oli menoa. He menivät naimisiin vuonna 1950, poika Raimo syntyi vuonna 1951 ja tytär Paula 1954. Molemmat ovat levyttäneitä taiteilijoita. Raimo Sirkiä oli monialainen taiteilija. Hän esiintyi 1950-luvun puolivälissä myös taikurina. Hän oli Suomen Taikapiiri ry:n jäsen ja osallistui moniin taikurikongresseihin sekä Suomessa että ulkomailla.  Raimo opetteli myös uusia taitoja. Kun Helsingin Pasilassa alkoi kokoontua jonglöörikerho, niin Raimo oli mukana. Raimo Sirkiä toimi aktiivisesti myös Esiintyvät Taiteilijat  ry:ssä ollen  useana vuonna sen hallituksessa ja työvaliokunnan vetäjänä. Siviilityönsä hän teki Postin palveluksessa toimien Helsingissä arkistonhoitajana.

Raimo Sirkiän talteenottamana on säilynyt myös 
Veikko Hurstin tekemä Cirkus 4000-juliste.

Raimo Sirkiä on tehnyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaan työn säilyttämällä vanhoja  iltamajulisteita. Hänen kokoamansa ja kehystämänsä julisteet ovat tätä kirjoitettaessa Markku Aulangon arkistossa Tampereella. Raimo Sirkiä on saanut Valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan mitalin vuonna 1984 ja valtion virka-ansiomerkin 30 vuoden palvelusta vuonna 1979.


.

1 comment:

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: